Pikantna zupa pieczarkowa

Pikantna zupa pieczarkowa
Pikantna zupa pieczarkowa

Pikantna zupa pieczarkowa to pyszna, pożywna i rozgrzewająca propozycja na smaczny obiad.

Gotowana na mięsie z indyka i warzywach, z dużą ilością pieczarek, doprawiona ,, na ostro”.

Idealnie sprawdzi się w chłodne dni, które do nas zawitały.

Pikantna zupa pieczarkowa smakuje rewelacyjnie i warta jest wypróbowania 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na około 3 porcje Pikantnej zupy pieczarkowej.

 

SKŁADNIKI:

1 golonka z indyka

2 marchwie

1/2 małego selera

1 pietruszka

sól

1/4 łyżeczki kurkumy

2 liście laurowe

300 g pieczarek

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Golonkę z indyka opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i włączyć na średnią moc palnika do gotowania.

Dodać kurkumę i liście laurowe, a także sól do smaku.

Gotować około 30 minut.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plasterki.

Pietruszkę i seler obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę.

Pokrojone warzywa dodać do gotującego się wywaru.

Całość gotować na średniej mocy palnika do średniej miękkości warzyw.

Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić – małe pieczarki w plasterki, duże w półplasterki.

Pokrojone pieczarki dodać do gotującej się zupy, gotować około 15 minut.

Uzupełnić wodę, dodać passatę pomidorową, doprawić papryką słodką i papryką ostrą.

Mięso wyjąc z zupy, pokroić na mniejsze kawałki i ponownie włożyć do garnka z zupą.

Wsypać posiekaną natkę pietruszki.

Pikantna zupa pieczarkowa jest gotowa do podania 🙂

Pikantna zupa pieczarkowa

Pikantna zupa pieczarkowa

Pikantna zupa pieczarkowa

94 odpowiedzi do “Pikantna zupa pieczarkowa”

  1. Tak idealna na mrozik, u mnie też chłodno i w czapce misiowej chodzę. Ciekawa zupa, bo zazwyczaj robi się łagodniejszą wersje,ale tylko taka jak Twoja rozgrzeje, sobotnie pozdrowienie i uściski.

    1. Dziękuję pięknie Jolu, taka zupka świetnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek 🙂 Wypróbuj 🙂
      Pozdrowionka i uściski 🙂

  2. Aniu pyszna propozycja na zupę. Nie pamiętam, kiedy jadłam pieczarkową . Poza tym masz piękny komplet talerzy 😊

  3. Bez zabielania?… Jakoś śmietana pasuje mi do zupy pieczarkowej, chociaż trudno powiedzieć, jak znalazłaby się w wersji z passatą pomidorową. Do pomidorowej też śmietana pasuje, więc może i tutaj by się wpasowała.

    1. Do zwykłej pieczarkowej dodaję śmietanę, do pomidorowej również, ale ta zupka nie jest ani pieczarkową, ani pomidorową i śmietana już mi w niej nie bardzo pasuje 🙂

  4. U mnie w domu zupa byc musi to takie nasze ,osobiste „Must have ” :))) kazdy kolejny,inny przepis jest na wage zlota :)) A Twoj to nawey platynowy ,diamentowy albo gwiezdny pyl :)))) Fantastycznie,dzieki .
    Pikantna pieczarkowa moze byc u mnie numerem 1!!!
    PS: Anula ,zycie z Toba jest duzo latwiejsze :)))buziaki

  5. Dzisiaj jadłam pieczarkową zupkę, ale ze śmietaną.
    Bardzo ciekawy pomysł na wersję pikantną, na pewno super rozgrzewa w ten jesienny czas.

  6. Bardzo lubię zupy pieczarkowe. Gotuję często na różne sposoby, ale tak na pikantnie nie robiłam. U mnie zupy pieczarkowe to raczej delikatne. Ale, wiesz… taka na ostro na zimne dni to chyba dobra propozycja. Cieplutko Cię pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.