Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem

Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem
Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem

Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem to wyśmienita propozycja dla miłośników ostrzejszych smaków.

Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe.

Miękkie mięso kurczaka, cukinia, cieciorka, no i oczywiście aromatyczne przyprawy – czosnek niedźwiedzi, chili pieprz cayene, papryka wędzona, a całość duszona w passacie pomidorowej.

Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem to smaczne i pożywne danie na każdy dzień.

Polecam 🙂

 

Przepis na dwie/trzy porcje pikantnej potrawki z cieciorką i kurczakiem.

 

SKŁADNIKI:

1 średni pojedynczy filet z piersi kurczaka

2 łyżki masła klarowanego

sól

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 cukinia

1 puszka cieciorki

1 łyżeczka papryki słodkiej

500 ml passaty pomidorowej

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki chili pieprzu cayene

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe kawałki.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić – cebulę w dużą kostkę, a czosnek posiekać.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

Cukinię umyć, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w półplasterki.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć pokrojone mięso kurczaka, posolić, wsypać paprykę wędzoną i podsmażyć.

Do podsmażonego filetu dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, całość smażyć kilak minut, a następnie dodać paski papryki czerwonej, zasmażyć.

Dodać półplasterki cukinii, cieciorkę z puszki, doprawić solą, łyżeczka papryki słodkiej, dodać pół szklanki wody i passatę pomidorową.

Całość gotować na małym ogniu do miękkości składników.

W razie potrzeby dodać trochę wody.

Pod koniec gotowania dodać chili pieprz cayene i łyżeczkę czosnku niedźwiedziego, a na samym końcu posiekaną natkę pietruszki.

Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem

Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem

Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem

94 odpowiedzi do “Pikantna potrawka z cieciorką i kurczakiem”

  1. Pierwszy raz spróbowałam ciecierzycy dopiero dwa lata temu. Całkiem smaczna. Nie było w moim „cieciorkowej” tradycji kulinarnej. Muszę nadrobić stracony czas:)

  2. Aniu,dla mnie to hit !!!! Lubie dania z jednego garnka,lubie cukinie i lubie cieciorke 🙂 A ta pikantna nuta tojest wlasnie to co podkreca smak na maxa:) Znowu mnie zachwycilas !!!!!!!!! Jestes mistrzynia !!!!!!!!pozdrawiam Renata

    1. Dziękuję Ci ślicznie Renatko 🙂
      Danie smakuje naprawdę wspaniale i jest warte wypróbowania, gorąco zachęcam 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

  3. Uwielbiam cieciorkę pod każdą postacią, w moim przypadku dodatek kurczaka odpada, ale chętnie skorzystam z tego przepisu, z małą, bezmięsną modyfikacją 🙂
    W wolnej chwili zapraszam do mnie

  4. Bardzo lubię dania tego typu, pamiętam jak robiła mi je Mama, może tym razem ja zrobię takie dla Niej! Świetny pomysł – dziękuję Ci za podpowiedź! ♥

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.