Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni
Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni to niebiańsko smaczne danie – ot taka nazwa przewrotna 😉

Udka nazwałam piekielne, bo są bardzo mocno doprawione pikantnymi przyprawami i kminem rzymskim mielonym, ale jednocześnie są kruche i delikatne.

Mięso kurczaka zamarynowane w pikantnych przyprawach, a następnie podsmażone i duszone wraz z warzywami w czerwonym winie.

Całość bardzo smaczna i warta wypróbowania 🙂

 

Przepis na dwa piekielne udka z patelni.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki chilli pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 udka kurczaka

Dodatkowo:

3 łyżki oleju

3 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 papryki czerwone

1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego

ostra papryka

sól

kmin rzymski mielony

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przelać trzy łyżki oliwy z oliwek, następnie dodać wszystkie podane przyprawy potrzebne do przygotowania marynaty i całość dokładnie wymieszać.

Udka kurczaka oczyścić, opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Mięso przełożyć do miski z marynatą, dokładnie je nią pokryć i odstawić do lodówki na około godzinę.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać , osuszyć i pokroić – cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku posiekać na drobno.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w długie paski.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane udka, obsmażyć z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni.

Na tłuszcz po smażeniu udek włożyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku, zeszklić, a następnie dodać paseczki papryki i chwilę podsmażyć.

Na patelnię z warzywami wlać czerwone wino, włożyć udka i całość dusić na małym ogniu do miękkości składników i odparowania płynu ( co jakiś czas mieszać i  odwracać mięso ).

Piekielne udka z patelni doprawić solą, ostrą papryką i mielonym kminem rzymskim.

Na samym końcu do potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Piekielne udka z patelni podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie biały ryż.

Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni

91 odpowiedzi do “Piekielne udka z patelni”

  1. Amatorką pikantnych dań nie jestem, ale za to bardzo podoba mi się to, że podane są z papryką – tą mogłabym jeść w tej postaci codziennie:) a przyprawy bym nieco okroiła z pikanterii i obiad dla mnie w sam raz:)

  2. Aniu,piekielnie dobry przepis 🙂 Lubie pikantna kuchnie i nawet jak przepis jest w zamysle lagodny to i tak go podkrecam :))) Twoje udka to miod dla mojego podniebienia 🙂 Juz wiem,ze bede wierna fanka tego przepisu 🙂 Pozdrawiam piekielnie goraca Renata

  3. Ja po wczorajszej wielkiej ogromnej porcji żeberek jaką zjadłam ( porcja miała jedynie 500g ) stwierdziłam że nie jem dziś mięsa bo mam przesyt 😀 obiad jedliśmy ok 17 a ja dalej go czuję 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.