Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni
Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni to niebiańsko smaczne danie – ot taka nazwa przewrotna 😉

Udka nazwałam piekielne, bo są bardzo mocno doprawione pikantnymi przyprawami i kminem rzymskim mielonym, ale jednocześnie są kruche i delikatne.

Mięso kurczaka zamarynowane w pikantnych przyprawach, a następnie podsmażone i duszone wraz z warzywami w czerwonym winie.

Całość bardzo smaczna i warta wypróbowania 🙂

 

Przepis na dwa piekielne udka z patelni.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki chilli pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki papryki słodkiej

2 udka kurczaka

Dodatkowo:

3 łyżki oleju

3 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 papryki czerwone

1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego

ostra papryka

sól

kmin rzymski mielony

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przelać trzy łyżki oliwy z oliwek, następnie dodać wszystkie podane przyprawy potrzebne do przygotowania marynaty i całość dokładnie wymieszać.

Udka kurczaka oczyścić, opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Mięso przełożyć do miski z marynatą, dokładnie je nią pokryć i odstawić do lodówki na około godzinę.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać , osuszyć i pokroić – cebulę pokroić w piórka, a ząbki czosnku posiekać na drobno.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w długie paski.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane udka, obsmażyć z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni.

Na tłuszcz po smażeniu udek włożyć pokrojoną w piórka cebulę i posiekane ząbki czosnku, zeszklić, a następnie dodać paseczki papryki i chwilę podsmażyć.

Na patelnię z warzywami wlać czerwone wino, włożyć udka i całość dusić na małym ogniu do miękkości składników i odparowania płynu ( co jakiś czas mieszać i  odwracać mięso ).

Piekielne udka z patelni doprawić solą, ostrą papryką i mielonym kminem rzymskim.

Na samym końcu do potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki.

Piekielne udka z patelni podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie biały ryż.

Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni

Piekielne udka z patelni

94 odpowiedzi do “Piekielne udka z patelni”

  1. Amatorką pikantnych dań nie jestem, ale za to bardzo podoba mi się to, że podane są z papryką – tą mogłabym jeść w tej postaci codziennie:) a przyprawy bym nieco okroiła z pikanterii i obiad dla mnie w sam raz:)

  2. Aniu,piekielnie dobry przepis 🙂 Lubie pikantna kuchnie i nawet jak przepis jest w zamysle lagodny to i tak go podkrecam :))) Twoje udka to miod dla mojego podniebienia 🙂 Juz wiem,ze bede wierna fanka tego przepisu 🙂 Pozdrawiam piekielnie goraca Renata

  3. Ja po wczorajszej wielkiej ogromnej porcji żeberek jaką zjadłam ( porcja miała jedynie 500g ) stwierdziłam że nie jem dziś mięsa bo mam przesyt 😀 obiad jedliśmy ok 17 a ja dalej go czuję 😀

  4. Witaj Aniu, zapoznałam się z kilkoma najnowszymi przepisami. Nie lubię dań makaronowych, bo bez względu na kształt uznaję go tylko jako dodatek do zup(rosół, pomidorowa, grzybowa) chociaż bez względu na wszystko do każdej i tak dodatkowo jem chleb. Tort naleśnikowy wygląda smakowicie, ale nie lubię stać przy patelni, by je usmażyć. Rzadko kiedy jadam sałatki(chyba, że kupione) ale ta z pieczarkami kusi. Zapamiętam, bo lubię grzyby, choć pieczarki najmniej. Natomiast skradłaś moje serce piekielnymi udkami, bo pieczony kurczak chodzi za mną za każdym razem, gdy widzę reklamę przyprawy do kurczaka. Gdy tylko syn wróci z wypoczynku, podsunę mu Twój przepis, żeby się wykazał.Dziękując za odwiedziny na moim blogu, przesyłam jak zawsze serdeczne pozdrowienia.

    1. Ja makaron lubię jako dodatek do zupy, ale też wszelkiego rodzaju dania z jego wykorzystaniem 🙂
      Co do naleśników – wielką radość sprawia mi gotowanie, pieczenie, smażenie i mnie długie godziny spędzić z kuchni 🙂 Uwielbiam to ☺
      Piekielne udka polecam, smakują…piekielnie dobrze 😄
      Pozdrawiam cieplutko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.