Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem
Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem to świetna propozycja na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, przekąska lub samodzielny posiłek.

Ziemniaki przygotowane w ten sposób są bardzo aromatyczne z lekko chrupiącą serową skorupką.

Wyśmienity smak, łatwe przygotowanie, tanie danie…

Czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na dwie/trzy porcje dania Pieczone ziemniaki z parmezanem.

 

SKŁADNIKI:

600 g małych ziemniaków

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka ziół prowansalskich

80 g parmezanu

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na połowy.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz przełożyć pokrojone ziemniaki.

Smażyć na małej mocy palnika prze około 20 minut do lekkiego zrumienienia ziemniaków.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć, przecisnąć przez praskę i dodać do podsmażonych ziemniaków.

Doprawić solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać.

Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie połowę dodać do ziemniaków wymieszanych z przyprawami i połączyć.

Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać pozostałym tartym serem.

Naczynie nakryć pokrywką lub owinąć folia aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z potrawą i piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie naczynie odkryć i piec 5-10 minut ( do lekkiego zarumienienia.

Pieczone ziemniaki z parmezanem podawać jako dodatek do obiadu, kolacji lub jako samodzielny posiłek.

Można oprószyć natką pietruszki 🙂

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem

Pieczone ziemniaki z parmezanem

116 odpowiedzi do “Pieczone ziemniaki z parmezanem”

  1. Aniu,to genialna propozycja na danie bez udzialu miesa 🙂 Parmezan ma tk intensywny smak i aromat,ze to danie nabiera zupelnie niecodziennego charakteru :)) „Krolewska ” prostota smakowa – to kulinarny geniusz :))) Uwielbiam Cie,

    Pozdrawiam Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.