Pieczarki w sosie curry

Pieczarki w sosie curry
Pieczarki w sosie curry

Pieczarki w sosie curry to pyszna propozycja na szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne danie bezmięsne.

Podsmażone, a następnie podgotowane w mleku pieczarki doprawione bardzo aromatyczną przyprawą jaką jest curry, a także świeżą natką pietruszką.

Całość niesamowicie apetyczna i godna polecenia.

Przepis na pieczarki w sosie curry dostałam od Przyjaciółki, która danie to przyrządza od wielu lat i była tak kochana, że podzieliła się nim ze mną wyrażając zgodę na umieszczenie na blogu – dziękuję Haneczko moja 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje pieczarek w sosie curry.

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg pieczarek

1 łyżka masła klarowanego

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka curry

1/2 szklanki mleka

4 kopiaste łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego

1 łyżka natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki opłukać, osuszyć,  a następnie pokroić w szerokie plastry.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz przełożyć pokrojone pieczarki, podsmażyć.

Doprawić solą, czarnym pieprzem mielonym i curry, wymieszać.

Następnie do pieczarek wlać mleko, dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

Po podanym czasie do pieczarek w mleku dodać śmietanę lub jogurt grecki, wymieszać.

Pieczarki w sosie curry podałam z ryżem.

Pieczarki w sosie curry

Pieczarki w sosie curry

Pieczarki w sosie curry

79 odpowiedzi do “Pieczarki w sosie curry”

  1. Bardzo fajne pieczareczki Całe mnóstwo ciekawych różności ostatnio się tu pojawia.
    Trzeba teraz wziąć się za testowanie tych przepisów apetycznych.
    Ekstra!
    Pięknie i smacznie.
    Pozdrowionka! 🙂

  2. Wyobrażam sobie smak! Czasem robię sobie kurczaka z pieczarkami i dodaję do nich taki sos ze śmietany albo z mleka i mąki;) pycha

  3. Ale mi narobiłaś ochoty na duszone pieczarki, o raju 😀 Jadłam takie w sosie śmietanowym, ale bez curry, więc koniecznie wypróbuję. I z ryżem wydają się komponować idealnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.