Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką
Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką to bardzo smaczne paszteciki mięsne z ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie, farsz z pasztetu z jeleniem i farsz z pasztetu z perliczką.

Bardzo łatwe w przygotowaniu, dobrze doprawione i niesamowicie smaczne 🙂

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką smakują wybornie, a przygotowanie ich nie wymaga dużo czasu.

Do przygotowania tych pyszności zainspirowała mnie przesyłka, którą otrzymałam od firmy Duda.

 

Przepis na 8 sztuk przekąski Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką.

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie ( 190 g ) pasztetu z jeleniem Duda

1 opakowanie ( 190 g ) pasztetu z perliczką Duda

1 cebula

1 łyżka oleju

sól

czarny pieprz mielony

1 jajko

czarnuszka

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić.

Zeszkloną cebulkę podzielić na dwie równe części przekładając do dwóch miseczek.

Do jednej miseczki przełożyć pasztet z jeleniem Duda, do drugiej pasztet z perliczką Duda.

Każdą zawartość miseczki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić na osiem równych części.

Na cztery kawałki ciasta francuskiego wyłożyć jeden z przygotowanych farszy, złożyć, brzegi docisnąć – ja dociskałam przy pomocy widelca.

Na pozostałe cztery kawałki ciasta francuskiego wyłożyć drugi farsz i również złożyć i docisnąć brzegi.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowanej blaszce poukładać paszteciki z mięsem jelenia i perliczką.

Jajko wbić do miseczki i rozkłócić, a następnie przesmarować paszteciki i oprószyć czarnuszką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z przekąskami i piec 20-25 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu paszteciki z mięsem jelenia i perliczką wyjąć.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką

Pasztet z jeleniem i pasztet z perliczką firmy Duda świetnie nadaje się do pasztecików, ale równie pysznie smakuje podany w plastrach lub na kanapkach.

Jest dobrze doprawiony, zawiera bardzo dużo mięsa, bo na 100 g produktu zużyte jest 108 g surowca.

Nie zawiera fosforanów, glutaminianu monosodowego i substancji konserwujących, a do tego…pysznie smakuje 🙂

Polecam 🙂

Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką

88 odpowiedzi do “Paszteciki z mięsem jelenia i perliczką”

  1. Chyba z pasztetem z mięsa Jelenia bym nie zjadła, tak jakoś za bardzo lubię sarny i jelenie i nie dałabym rady hehe. Paszteciki robiłam kiedyś podobne z kurczakiem ale w kształcie rogalików 🙂

    1. Dziękuję 😊 Mi bardzo smakował z jeleniem, a mojemu Mężowi z perliczką, ale przyznam szczerze, że na ciepło były dużo lepsze 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.