Paszteciki z farszem mięsnym

Paszteciki z farszem mięsnym
Paszteciki z farszem mięsnym

Bardzo lubię paszteciki z farszem mięsnym – należą do moich ulubionych pasztecików 🙂

Smaczne ciasto drożdżowe i pikantny farsz mięsny.

Mięso nie jest gotowane, a smażone wraz z cebulką co dodaje dodatkowego charakterystycznego smaku pasztecikom.

Tylko tyle, albo aż tyle – bez zbędnych dodatków.

Klasyka nie tylko do barszczu, ale także jako przekąska na imprezach i uroczystościach.

 

Przepis na 50 pasztecików z farszem mięsnym

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

250 g masła

50 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

200 ml śmietany 18%

1 jajko

Farsz:

600 g mięsa wieprzowego np łopatka, karkówka

2 cebule

2 łyżki oleju

sól

pieprz czarny mielony

1/4 szklanki bulionu mięsnego

Dodatkowo:

1 jajko

1 łyżka mleka

 

PRZYGOTOWANIE:

Farsz – mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zmielone mięso wraz z posiekaną cebulą.

Całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem.

Podsmażone mięso wraz z cebulą zmielić, dodać bulion, aby farsz nie był zbyt suche.

Dokładnie wyrobić farsz.

Ciasto – śmietanę przełożyć do miseczki, dodać cukier i drożdże.

Dokładnie rozetrzeć drożdże w śmietanie.

Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone w kosteczkę masło, jajko, dodać śmietanę połączoną z cukrem i drożdżami i energicznie zagnieść ciasto ręką lub wyrobić przy pomocy robota kuchennego.

Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać odrobinę śmietany, a jeśli zbyt mokre dodać jeszcze troszkę mąki.

Miskę z wyrobionym na paszteciki ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na około 30 minut.

Ciasto rozwałkować i wzdłuż dłuższego boku, pozostawiając wolny brzeg, ułożyć farsz, zawinąć i odciąć ciasto, a następnie wałek z farszem pociąć w paszteciki.

W taki sam sposób postąpić z pozostałym ciastem i farszem.

Paszteciki z farszem mięsnym poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Jajko rozbełtać z mlekiem i przesmarować paszteciki.

Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Paszteciki z farszem mięsnym można podawać na ciepło, ale równie smaczne są na zimno.

Paszteciki z farszem mięsnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.