Parzybroda z kiełbasą

Parzybroda z kiełbasą
Parzybroda z kiełbasą

Parzybroda z kiełbasą to rozgrzewająca, pożywna i sycąca zupa.

Bardzo lubię takie zupy, które nie dosyć, że świetnie smakują to dodatkowo mają porządną wkładkę z mięsa i kiełbasy, a jak wiecie i widzicie po ilości przepisów z mięsem w roli głównej jakie zamieszczam – mięsko to ja lubię 😉

Ale nie o mięsku, a o zupie miało być…

Parzybroda z kiełbasą to bardzo aromatyczna i niesamowicie smaczna zupa z dużą ilością warzyw 🙂

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na około 4 porcje zupy Parzybroda z kiełbasą.

 

SKŁADNIKI:

250 g mięsa wieprzowego

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

sól

1/2 łyżeczki kurkumy

1 średnia marchew

1 średnia pietruszka

3 średnie ziemniaki

1/2 małej główki białej kapusty

1 cebula

1 łyżka oleju

2 laski kiełbasy

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do garnka.

Wlać 1,5 lita wody, dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, sól i kurkumę.

Wstawić do gotowania na małej mocy palnika i gotować około 15 minut.

Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i osuszyć.

Marchew pokroić w półplasterki, a pietruszkę w małą kostkę.

Pokrojone warzywa dodać do gotującego się mięsnego wywaru i całość gotować około 15 minut.

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości.

Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować.

Pokrojone ziemniaki i poszatkowaną kapustę dodać do zupy, gotować na małym ogniu dodając wodę w razie potrzeby.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

Kiełbasę pokroić na szerokie plastry.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić, a następnie do zeszklonej cebuli dodać pokrojone plastry kiełbasy, podsmażyć.

Podsmażoną wraz z cebulą kiełbasę przełożyć do garnka z gotującą się zupą.

Całość gotować do miękkości składników doprawiając do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Na samym końcu wsypać posiekaną natkę pietruszki.

 

Parzybroda z kiełbasą

Parzybroda z kiełbasą

Parzybroda z kiełbasą

82 odpowiedzi do “Parzybroda z kiełbasą”

  1. Takie zupy uwielbiam , jesień ,zimno i taka zupa mmmm, buziaki. Aniu podziwiam też zdjęcia, wiem,.że potrawy nie łatwo fotografować, bo można zrobić złe zdjęcie,które zepsuje efekt. Twoje tak pysznie wyglądają…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.