Parówki w cieście francuskim

 

Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca, a przede wszystkim szybka w przygotowaniu przekąska.

Pyszne paróweczki ( ja użyłam parówek schabowych, które zawierają 100% mięsa wieprzowego, wysoką zawartość białka i są bez sztucznych barwników i glutaminianu sodu ), chrupiące ciasto francuskie, a całość niesamowicie smaczna.

Mamom niejadków podpowiadam – możecie przygotować wspólnie i chłopcom podpowiedzieć, że to wielkie opony samochodu, a dziewczynkom, że to kwiatki 🙂

Zapewne taka przekąska znajdzie tylu swoich zwolenników co przeciwników, ale zapewniam Was, że jeśli wybierzecie parówki dobrej jakości, sprawdzonej firmy, z bardzo dużą ilością mięsa to będziecie żyć 😉

 

Przepis na 6 przekąsek Parówki w cieście francuskim.

 

SKŁADNIKI:

6 parówek ( użyłam Parówki schabówki firmy Duda )

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

1 łyżka mleka

czarnuszka do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić w paski takiej szerokości aby swobodnie zawinąć w każdy kawałek parówkę.

Na każdym kawałku ciasta ułożyć kiełbaskę i zawinąć, a następnie dokładnie docisnąć wszystkie brzegi.

Ułożyć zawinięte parówki na blacie – łączeniem do dołu i ponacinać na całej długości ( nacięcie do 3/4 głębokości w około 0,5 – 1 cm odstępach ) – należy uważać, aby nie przeciąć parówki zbyt głęboko.

Końce każdej z ponacinanych parówek dokładnie zlepić i uformować koło.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć parówki w cieście francuskim na blaszce.

Jajko rozkłócić, dodać mleko i wymieszać, a następnie przesmarować każde kółeczko i oprószyć czarnuszką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z przekąską i piec około 20 minut ( do zarumieniania ) Na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu parówki w cieście francuskim wyjąć z piekarnika i podawać.

Świetnie smakują z sosami, ale też bez dodatków są pyszne.

Można podawać je na gorąco, ale i na zimno pysznie smakują 🙂

Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

104 odpowiedzi do “Parówki w cieście francuskim”

  1. Robiłam kiedyś coś takiego, ale nigdy nie wpadłam na to, aby te parówki tak fajnie zawinąć – świetnie to wygląda!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.