Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną
Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną to pyszne ciastka, które zapewne nie raz widywaliście w cukierni, ja również i nigdy nie potrafiłam przejść obok nich obojętnie 🙂

Zawsze kusił mnie ten pyszny biszkopt wypełniony bitą śmietaną i udekorowany owocami, więc postanowiłam zrobić sama.

Zrobiłam, rodzince bardzo zasmakowało i od tego czasu ,, męczą mnie ” prosząc o zrobienie kolejnej porcji.

Nikt już nawet nie myśli o kupieniu omlecików w cukierni, bo jak wiadomo – co domowe to domowe, a że przygotowuje się je bardzo szybko, nie są skomplikowane i składniki zawsze pod ręką, więc piekę je, a później zjadam z wielką przyjemnością.

To samo polecam Wam 🙂

 

Przepis na 12 omlecików biszkoptowych z bitą śmietaną.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Śmietana:

400 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 fix do śmietany

Dodatkowo:

truskawki

cukier puder do oprószenia omlecików

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy i przy pomocy robota kuchennego lub miksera ubijać do uzyskania bardzo puszystej masy.

Do osobnej miseczki wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie połączyć.

Do ubitych jajek dodać olej, połączyć.

Następnie dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać – tylko do połączenia składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( używam dużą blachę/wsad piekarnika ).

Na blachę wylać owalne placki w sporych odstępach ( piekłam 12 omlecików w dwóch partiach po 6 sztuk każda ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z omlecikami i piec przez 7-8 minut ( do lekkiego zezłocenia ) na funkcji grzania góra-dół.

Ciastka podczas pieczenia rosną, ale po wyjęciu blaszki z piekarnika zrobią się bardziej płaskie.

Po upieczeniu blaszkę wyjąć i gdy tylko ciastka trochę przestygną złożyć je ostrożnie na pół, aby nadać im kształt.

Śmietana – zimną śmietankę ubić przy pomocy miksera lub robota kuchennego dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany z fixem.

Truskawki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na pół.

Omleciki delikatnie rozłożyć i na połowę każdego ciastka wyłożyć bitą śmietanę i połówki truskawek, a następnie złożyć.

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną oprószyć cukrem pudrem.

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną

Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną

100 odpowiedzi do “Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną”

  1. Bardzo lubię te biskwity, ostatnio nawet robiłam je i miałam w planach zamieścić u siebie:) Krem robię z dodatkiem mascarpone, a zamiast truskawek użyłam borówki amerykańskiej. Pycha:) Ślicznie Ci wyszły:)

  2. Czy pieczenie w dwóch partiach nie sprawi, że część ciasta, która czeka, nie straci właściwej konsystencji?

    1. Nie, z ciastem nic się nie stanie. Ja włożyłam pierwszą blaszkę do piekarnika, a następnie zabrałam się za przygotowywanie drugiej blaszki. Każda partia piecze się tylko kilka minut, więc powoli można przygotowywać drugą partię w czasie gdy pieczona jest pierwsza 🙂

    1. Całkowicie się z Tobą zgadzam, bo moje już zjedzone i teraz pozostaje mi tylko patrzeć na zdjęcie i wspominać ten smak 😉

  3. Ale obłęd! Aż normalnie zrobiłaś mi ochoty na jakieś ciacho z truskawką 🙂 Zastanawiam się tylko jak to zrobić, żeby biszkopt w trakcie „zwijania” się nie rozwalił, czy jest na to jakiś patent, który ułatwia formowanie łódeczek? Bardzo chętnie się dowiem, a jeśli będziesz publikowała więcej takich pyszności… to mnie CI tu nie braknie 😉 Pozdrawiam gorąco 🙂

    1. Omleciki biszkoptowe się nie rozwalają, ziemie również pozostają w całości, ale trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie. 🙂 Żeby nadać im kształt ja składam na pół gdy są gorące, następnie po wystudzeniu rozkładam, kładę śmietanę i owoce, ponownie składam 🙂
      Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.