Obiad drwala

Obiad drwala
Obiad drwala

Obiad drwala to bardzo smaczne, ale również dosyć kaloryczne danie obiadowe, na które natrafiłam kiedyś w jakiejś gazetce.

Zapamiętałam nazwę i to jak było przygotowane, a później sama wypróbowałam.

Wyszło pyszne 🙂

Obiad drwala to bardzo łatwe w przygotowaniu danie, mało składników, z piekarnika, czyli tak jak lubię najbardziej.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Obiad drwala.

 

SKŁADNIKI:

2 duże udka kurczaka

4 ziemniaki

2 cebule

2 ząbki czosnku

sól

czarny pieprz mielony

4 łyżki majonezu

100 g żółtego sera

 

PRZYGOTOWANIE:

Udka kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miski włożyć dwie łyżki majonezu, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, przecisnąć przez praskę ząbek czosnku i dokładnie połączyć, a następnie zamarynować w tym udka.

Odstawić na około godzinę do lodówki.

Do drugiej miski włożyć dwie łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wymieszać.

Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w plasterki i przełożyć do miski z doprawionym majonezem.

Całość dokładnie wymieszać i również odstawić na godzinę do lodówki.

Do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki z cebulą, wyrównać.

na ziemniaki włożyć zamarynowane w majonezie udka, naczynie nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego włożyć naczynie z potrawą.

Obiad drwala piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie pieczenia naczynie żaroodporne odkryć i piec kolejne 30 minut.

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Po 60 minutach łącznego czasu pieczenia obiad drwala posypać tartym żółtym serem i zapiekać 5-10 minut do stopienia sera i zarumienienia.

Obiad drwala podawać bezpośrednio po przygotowaniu 🙂

Obiad drwala

Obiad drwala

Obiad drwala

110 odpowiedzi do “Obiad drwala”

  1. Podoba mi się nazwa 😀 Fakt, najbardziej dietetyczne danie to nie jest, ale sama marynata brzmi apetycznie (ostatnio mam ogromną fazę na czosnek, bo nie jadłam go dobre 2 miesiące) 🙂

  2. Całe szczęście, że już po wakacjach i nie trzeba aż tak skrupulatnie liczyć kalorii;) Przepis mi się podoba:) Ja od zawsze lubię to co z majonezem:);)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.