Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią

Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią
Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią

Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jaki ciepłą kolację.

Pyszny makaron wypełniony farszem z mięsa drobiowego, cukinii i papryki, a całość zapieczona w bardzo aromatycznym sosie pomidorowym.

Wyśmienita i warta wypróbowania propozycja na smaczne danie z makaronem.

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na formę o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

18 muszli makaronowych

Farsz do muszli:

1 mały filet z piersi kurczaka

2 łyżki oleju

1 mała cukinia

1/2 czerwonej papryki

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka tymianku

Sos pomidorowy:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 pomidor

2 łyżki oleju

250 ml passaty pomidorowej

1/4 szklanki wody

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka tymianku

50 g mozzarelli

 

PRZYGOTOWANIE:

Muszle makaronowe ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.

Farsz – filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w drobną kostkę.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i również pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojony filet z piersi kurczaka, podsmażyć.

Dodać pokrojoną cukinię i czerwoną paprykę, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać tymianek.

Smażyć do miękkości wszystkich składników.

Sos – cebule i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

W małym garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną z czosnkiem cebulę, zeszklić.

Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę, a następnie dodać do podsmażonej z czosnkiem cebuli, zasmażyć.

Wlać passatę pomidorową i wodę, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, wsypać bazylię i tymianek.

Całość gotować na małym ogniu około 3 minut.

Przygotowany sos wlać do naczynia żaroodpornego ( średnica 25 cm ).

Muszle makaronowe wypełnić przygotowanym farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu na sosie pomidorowym.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z makaronowymi muszlami i piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie posypać tartą mozzarellą i zapiekać około 3 minut ( do stopienia sera ).

Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią

Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią

Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią

122 odpowiedzi do “Muszle makaronowe z kurczakiem i cukinią”

  1. Wygląda na coś trudnego, ale w rzeczywistości myślę, że bez problemów bym taki obiad zrobiła. Dodatkowo lubię kurczaka z makaronem, a cukinia… mmmniam!

  2. Wszystko bardzo lubię, i makaron i kurczaka i cukinię. To chyba oznacza, że mam kolejne danie do wypróbowania. Co ja bym bez ciebie zrobiła…:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.