Muffinki waniliowe

Muffinki waniliowe
Muffinki waniliowe

Tradycyjne muffinki waniliowe to delikatne, puszyste, niezbyt słodkie i bardzo proste w przygotowaniu babeczki.

Zasmakują każdemu miłośnikowi mniej słodkich wypieków.

Bardzo proste w przygotowaniu, bo bez użycia miksera, mała ilość potrzebnych składników i krótki czas pieczenia – deser idealny 😉

Muffinki waniliowe to wersja podstawowa, którą można wzbogacić dodając bakalie, albo zmieniając smak aromatu.

Ja jednak czasami lubię sięgnąć po taką zwykłą, prostą wersję muffinek oprószoną tylko cukrem pudrem dla efektu wizualnego i aby troszkę osłodzić babeczkę 🙂

 

Przepis na 24 muffinki waniliowe.

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

250 g mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać suche składniki –  mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszać.

Do drugiej miski wlać składniki mokre – mleko i olej, wbić jajka i dokładnie wymieszać.

Składniki suche przesypać do mleka, oleju i jajek, wymieszać przy pomocy rózgi, ale nie trzeba tego robić bardzo dokładnie – ciasto może mieć niewielkie grudki.

Wymieszane ciasto przełożyć do silikonowych foremek lub papierowych papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości, a następnie wstawić do blaszki na muffinki.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z babeczkami i piec przez 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu muffinki waniliowe wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Muffinki waniliowe

Muffinki waniliowe

Muffinki waniliowe

102 odpowiedzi do “Muffinki waniliowe”

  1. Znając mnie zjadłabym wszystkie i to jeszcze ciepłe 🙂 mam strasznie smaka na takie słodkości, piekarnik zepsuty, na polu pada do sklepu nie chce mi się iść a nawet jak pójdę to nie kupię takich dobrych 🙂

  2. Bardzo lubię muffinki, i takie bez dodatków, i te na bogato. Dziś właśnie miałam muffinkowe plany, ale niezapowiedzianie odwiedziły mnie wnuczęta, więc pieczenie muszę odłożyć na później.

  3. Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy! Chyba jutro zrobię, bo przy tej paskudnej pogodzie „chodzi” za mną słodkie:)

  4. Bardzo mi się podoba idea takich muffinek.
    Sama chętnie bym zjadła. Kilka razy robiłam nawet podobne.
    Byłam zadowolona ze smaku. Wanilia to jednak wanilia.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  5. Ojej ojej, ale narobiłaś mi chęci! Powiem Ci, że niespecjalnie lubię gotować (dlatego bardzo lubię Twoje precyzyjne i często nie bardzo trudne przepisy na bardzo efektowne dania!), ale za to piec uwielbiam! Co ciekawe, rzadko jem co piekę, zwykle tworzę dla innych, ale właśnie muffinki to coś co absolutnie UWIELBIAM wcinać. Bardzo często biorę je ze sobą na domówki czy spotkania ze znajomymi, więc jak piekę 12 (u mamy mam dużą blaszkę, a sama mam ceramiczną na tylko 6), to muszę zrobić ze dwie rundy żeby coś dla mnie zostało! 😀 Twoje wyglądają wybornie! Zapisuję sobie i wypróbuję jak odzyskam swój czas, znajdę blachę i piekarnik! ♥

    1. Bardzo się cieszę, że narobiłam Ci chęci, bo muffinki to jedne z lepszych słodkości, no i nim są pracochłonne 😊 Odzyskaj blachę i do dzieła 😉

  6. Czy można do nich dodać zmielone migdały? Mam trochę (ok 100 g) i żadnej okazji do wykorzystania. Ile można dosypac do przepisu i czy coś wtedy zmienić w składnikach (np dać mniej mąki)?

    1. Tak, można dodać migdały i jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodać kilka łyżek więcej mleka.
      Proszę zerknąć również na inny mój przepis z wykorzystaniem migdałów – muffinki migdałowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.