Mleczny deser kawowy

Mleczny deser kawowy
Mleczny deser kawowy

Mleczny deser kawowy znalazłam dawno temu w starej książce kucharskiej, zapisałam w zeszycie, troszkę zmodyfikowałam, aby bardziej trafiał w mój gust i od tamtej pory jest ze mną. 🙂

Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy deser ten to kisiel, czy może jednak budyń, więc nazywam go po prostu mlecznym deserem kawowym. 🙂

Jest pyszny i na pewno zasmakuje miłośnikom kawy ( dla dzieci można przygotowywać z kawy zbożową ), a udekorowany bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami prezentuje się bardzo ładnie i można bez obaw podać go na rodzinnych uroczystościach.

 

Przepis na dwie porcje mlecznego deseru kawowego.

 

SKŁADNIKI:

2 szklanki mleka

2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej

3 czubate łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego


Dekoracja:

bita śmietana

czekoladowe wiórki i posypki

 

PRZYGOTOWANIE:

1,5 szklanki mleka przelać do garneczka.

Dodać kawę rozpuszczalną, cukier trzcinowy, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, dokładnie połączyć i zagotować.

Zdjąć z ognia.

W pozostałym mleku rozrobić mąkę ziemniaczaną.

Małym strumieniem wlewać do garnka z kawą stale mieszając, a następnie włączyć kuchenkę i ciągle mieszając zagotować.

Deser gotować około 2 minut.

Przelać do pucharków.

Mleczny deser kawowy udekorować bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami.

Mleczny deser kawowy
Mleczny deser kawowy

2 odpowiedzi do “Mleczny deser kawowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.