Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym

Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym to klasyczna i znana propozycja na przygotowanie obiadu z rybką.

Koperek i ryba to moim zdaniem najlepsze połączenie jakie może być, to połączenie wprost idealne.

Do przygotowanie tego dania obiadowego nie potrzeba zbyt dużo czasu, a z całą pewnością będzie smakowało wybornie.

Smażona ryba, delikatny sos śmietanowo-koperkowy, a do tego ziemniaczki – dla mnie pycha. 😉

Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym
Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym

Przepis na dwie porcje mintaja w sosie śmietanowo-koperkowym

 

SKŁADNIKI:

2 filety z mintaja ( około 250-300 g łącznie – waga po rozmrożeniu )

2-3 łyżki oleju

sól

pieprz cytrynowy

mąka pszenna do panierowania

1 jajko

Sos:

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki posiekanego koperku

sól

czarny pieprz mielony

3 łyżki śmietany 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

Sos – do małego garnka przełożyć masło, roztopić i na roztopione masło wsypać mąkę pszenną stale mieszając, podsmażyć.

Nie przerywając mieszania powoli wlać zimny bulion warzywny, dodać posiekany koperek.

Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Sos zdjąć z ognia, dodać śmietanę i dokładnie połączyć.

Rozmrożony filet mintaja opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Oprószyć pierzem cytrynowym i solą, następnie panierować w jajku i mące.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć rybę.

Smażyć z każdej strony na średnim ogniu.

Mintaja w sosie śmietanowo-koperkowym podawać z ulubionymi dodatkami.

Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym

Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym

Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym

77 odpowiedzi do “Mintaj w sosie śmietanowo-koperkowym”

    1. Cieszę się, że dzięki mnie masz pomysł 🙂
      Widzisz? Tak się wczoraj martwiaś, że kapusta nie dla Ciebie, a tu dzisiejsze danie przypadło Ci do gustu 🙂

  1. Ryba i zawsze pod każda postacią, uwielbiam 🙂 zapisuję przepis, bo narobiłaś mi nim smaka 🙂
    Ps. Bardzo podoba mi się nowa szata graficzna bloga, super!!! pozdrawiam :)))

    1. Bardzo się cieszę, że wygląda bloga Ci się podoba 🙂
      Rybkę w takiej postaci wypróbuj, bo smakuje świetnie 🙂
      Pozdrowionka 🙂

  2. Przeniosłaś bloga! A ja się zastanawiałam głupia co się dzieje, i gdzie są Twoje posty! Ehhh… ale mam zapłon ostatnio. 😉

    A przepis.. jestem jakimś dziwadłem, ale ryb nie lubię. Toleruję jedynie wędzona makrelę i tuńczyka. 🙁

    1. Przeniosłam, ale bardzo mi miło, że się zastanawiałaś nad brakiem moich przepisów 😊
      Znam trochę osób, które ryb nie lubią i to żadnych, więc wszystko z Tobą ok. Widocznie ryba to nie Twój smak ☺

  3. W moim rodzinnym domu zawsze można było być pewnym dwóch rzeczy – w każdą niedzielę na obiad obowiązkowo był rosół, a w co drugi piątek – ryba:) No i jak u Ciebie do ryby obowiązkowo pieprz cytrynowy:) Twoje danie wygląda bardzo apetycznie:)

  4. Pycha! Moja mama zawsze piekła taką rybę w sosie śmietanowo-koperkowym, ale taką też bym chętnie zjadła. Ale mi narobiłaś smaka! Chodzi za mną właśnie ryba ostatnio 😀

  5. Ojjj jadłabym!

    Dzięki za informację. Własnie nie wyświetla mi Twojego bloga, teraz przynajmniej będę wiedziała że mimo to, mam zaglądać bo posty się pojawiają 🙂

  6. Przeszłaś na swoją stronę- bardzo dobry ruch, fajna strona- przejrzysta, miła dla oka a przepisy jak zwykle fenomenalne. Ostatnio weszłam na stary adres- nie działał- miałam nawet Ci pisać, ale widzę że wszystko ok- super- z chęcią będę nadal odwiedzać, pozdrawiam!!!

    1. Dziękuje pięknie za miłe słowa 🙂
      Tak, wszystko jest ok chociaż dużo stresu było jak przepisy zaczęły znikać, no ale na szczęście miałam kopie w laptopie, więc dodałam je ponownie 🙂
      Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.