Matiasy w oleju z czerwoną cebulką

Matiasy w oleju z czerwoną cebulką
Matiasy w oleju z czerwoną cebulką

Matiasy w oleju z czerwoną cebulką to jedna z tradycyjnych przystawek na wielu różnych uroczystościach.

Począwszy od urodzin, czy imienin, a skończywszy na świętach, czy Sylwestrze.

Rybka i olej z dodatkiem cebulki – bardzo szybkie przygotowanie, ale niestety czas oczekiwania troszkę dłuższy, ale warto poczekać. 🙂

 

Przepis na średnią miseczkę matiasów w oleju

 

SKŁADNIKI:

300 g matiasów – filetów śledziowych solonych

2-3 czerwone cebule

sok z połowy cytryny

kilka ziaren czarnego pieprzu

3/4 szklanki oleju

 


PRZYGOTOWANIE:

Matiasy namoczyć w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar soli.

Moczyć przez kilka godzin zmieniając wodę mniej więcej co godzinę.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka.

Wymoczone matiasy opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.

Do miseczki wkładać warstwę pokrojonych matiasów, skropić sokiem z cytryny, wyłożyć kilka ziarenek czarnego pieprzu, a następnie część pokrojonej cebuli.

Następnie kolejna warstwa pokrojonych matiasów, skropić cytryną, wyłożyć ziarna pieprzu i pozostałą czerwoną cebulkę.

Całość zalać olejem.

Wierzchnią warstwę matiasów w oleju powinna stanowić cebula.

Matiasy w oleju z czerwoną cebulką odstawić na kilka/kilkanaście godzin.

Matiasy w oleju z czerwoną cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.