Makaronowe muszle z białym serem

Makaronowe muszle z białym serem
Makaronowe muszle z białym serem

Makaronowe muszle z białym serem są idealne jako przekąska, ale też jako szybkie, chłodne danie na ciepłe dni, których ostatnio nam nie brakuje.

Makaronowe muszle wypełnione pysznym farszem z twarogu, suszonych pomidorów i cebulki, a całość doprawiona tak jak lubicie – pikantnie lub łagodnie 🙂

Jeśli lubicie takie szybkie i proste w przygotowaniu przekąski to makaronowe muszle z białym serem będą Wam smakować 🙂

 

Przepis na 20 makaronowych muszli z białym serem.

 

SKŁADNIKI:

20 dużych muszli makaronowych ( Conchiglioni )

250 g białego sera

10 suszonych pomidorów z zalewy

3 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Muszle makaronowe ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie dokładnie odcedzić i lekko przestudzić.

Biały ser przełożyć do miski i dokładnie rozdrobnić przy pomocy blendera.

Pomidory suszone odsączyć z zalewy, lekko osuszyć i pokroić na małe kawałki, dodać do rozdrobnionego sera.

Cebulkę wraz ze szczypiorkiem oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie cebulkę i szczypiorek drobno posiekać.

Posiekaną cebulę i szczypiorek przełożyć do miski z twarogiem i pomidorami suszonymi pozostawiając trochę szczypiorku do dekoracji.

Całość dokładnie wymieszać dodając w trakcie mieszania jogurt naturalny – jogurt dodawać stopniowo aby masa nie była zbyt rzadka.

Farsz twarogowy doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wymieszać, a następnie wypełnić ugotowany wcześniej makaron.

Makaronowe muszle z białym serem oprószyć pozostawionym szczypiorkiem.

Makaronowe muszle z białym serem

Makaronowe muszle z białym serem

Makaronowe muszle z białym serem

128 odpowiedzi do “Makaronowe muszle z białym serem”

  1. Rewelacyjny pomysł! Nie jadłam takich makaronowych muszli. A że uwielbiam „kluski” z serem na słono, to na pewno by mi smakowało. Będę musiała wypróbować, jak będę w domu 🙂

  2. Mniam, mniam :3. Farsz brzmi smakowicie! 😉
    Świetny przepis, lubię coś dość prostego i na szybko:P
    pozdrawiam, zapraszam ♥
    stylowana100latka.blogspot.com

  3. Aniu,Ty jestes studnia pomyslow 🙂 Ten jest zwyczajnie genialny.Szybki ,prosty i dajacy wiele mozliwosci 🙂 Ja przygotuje pudelko muszlowe do pracy ,juz sie ciesze :)))) pozdrawiam Renata

    1. To świetny pomysł żeby zabrać do pracy 🙂 Bardzo się cieszę, że takie jedzonko przypadło Ci do gustu 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

  4. Uwielbiam taki makaron, a Twój wygląda niesamowicie apetycznie 🙂 Uwielbiam to jak ładnie łączysz kolory swoich dań. Wszystko wygląda bardzo ładnie,tak że chce się to zjeść. To wielki plus! 🙂 Brawo 🙂

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Ja bardzo lubię połączenie szczypiorku i cebulki z serkiem. I często właśnie w taki sposób serwuje sobie gzik. Dlatego Twój pomysł uważam za udany, przynajmniej sądzę, że smakowałby mi.

  6. Muszę przyznać, że prezentują się super.
    Sprawdziłyby się idealnie także jako dekoracja stołu. Taka „do zjedzenia” 😀
    Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. 🙂
    Pozdrawiam cieplutko! 🙂

    1. Gorąco polecam, bo przygotowuje się je szybko i łatwo, smakują świetnie, no i faktycznie bardzo ładnie wyglądają 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.