Łopatka w sosie pieprzowym

Łopatka w sosie pieprzowym
Łopatka w sosie pieprzowym

Łopatka w sosie pieprzowym to bardzo smaczne mięso zatopione w pysznym, pikantnym sosie z dodatkiem zielonego pieprzu marynowanego.

Danie jest wyjątkowo smaczne, mięso aromatyczne, miękkie i soczyste, a sos doprawiony musztardą słowacką i marynowanym pieprzem smakuje wybornie.

Łopatka w sosie pieprzowym będzie idealnym daniem dla miłośników ostrzejszych smaków.

Polecam wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na dwie porcje łopatki w sosie pieprzowym.

 

SKŁADNIKI:

400 g łopatki

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka cząbru

2 ząbki czosnku

2 cebule

2 łyżki oleju

1,5 szklanki wody

1 łyżka pieprzu marynowanego

2 łyżki musztardy słowackiej

2 łyżki śmietany 18%

sól – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wlać ciemny sos sojowy, dodać paprykę słodką i cząber, dokładnie wymieszać.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwa kawałki.

Włożyć kawałki mięsa do przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na około godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso ( pozostałej w miseczce marynaty nie wylewać ), obsmażyć.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno.

Posiekane warzywa przełożyć do miseczki z pozostałą marynatą, wymieszać, a następnie włożyć na patelnię i podsmażać wraz z mięsem.

Dodać wodę i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa ( w razie potrzeby dodać trochę więcej wody ).

Miękkie mięso wyjąć, dodać musztardę i zielony pieprz marynowany, gotować kilka minut, a następnie dodać śmietanę i opcjonalnie sól.

Do przygotowanego sosu włożyć mięso.

Łopatka w sosie pieprzowym świetnie smakuje z ziemniakami i ulubionymi warzywami – u mnie marchewka 🙂

Łopatka w sosie pieprzowym

Łopatka w sosie pieprzowym

Łopatka w sosie pieprzowym

98 odpowiedzi do “Łopatka w sosie pieprzowym”

  1. Chętnie zjadłabym mięso w takim pikantnym sosie z zielonym pieprzem, choć z innym kawałkiem mięsa 😉 Wygląda rewelacyjnie. I ciekawa jestem smaku musztardy słowackiej.

  2. Dodatek pieprzu musiał fajnie podkręcić smak sosu. Zaciekawiła mnie ta musztarda słowacka. Nigdy takiej nie widziałam. Jakiej firmy musztardę kupujesz?

    1. Kupuję musztardy różnych firm. Mam swoje ulubione z Kamisa i Develey, ale innych firm również kupuję. Słowacką kupił mój Mąż w Tesco 🙂

  3. Nigdy podczas zakupów nie zwróciłam uwagi na musztardę słowacką. Najczęściej używam Dijon. Zdjęcia Twojego obiadu sprawiają, że zaczyna mi burczeć w brzuchu:)

  4. Ja kochana nie mogę wchodzić na Twojego bloga…Bo od razu chce mi się jeść 😀
    Ty masz jakąś własna restaurację ?? Czy co ?? Bo masz taki talent że szkoda żeby się marnował 🙂

    Buziaki Kochana ! :*

    1. Dziękuję ślicznie 🙂 Takie słowa wiele dla mnie znaczą 🙂 Nie, nie mam żadnej restauracji – nawet w planach nie mam. Karmię tak mojego Mężulka, siebie i rodzinkę jeśli nas odwiedzą 🙂

  5. Jeżeli chodzi o mięso to jadam tylko kurczaka, sporadycznie jakieś mielone 😀 Ale to danie wygląda tak apetycznie, że chętnie bym go spróbowała 😉

  6. Aniu,dostalam slinotoku :)))) uwielbiam sos pieprzowy ale zawsze kupuje gotowy :(((( wiem,wiem wstyd ale teraz obiecuje poprawe i przygotuje sama 🙂 Mam tylko pytnie moge dodac inna musztarde czy ta ma jakis oryginalny smak i powinna byc wlasnie ta ?Danie wyglada wysmienicie 🙂 zdolniacha z Ciebie 🙂

    1. Dziękuję Ci ślicznie Renatko 🙂
      Musztardę możesz dodać inną. Ja dałam taką, bo chciałam ją przetestować. Ma nieco inny smak niż np Sarepska, ale ciężko mi opisać tą różnicę 🙂

  7. Po prostu świetna sprawa!
    Nie przypominam sobie, abym miała do czynienia z tym sosem. 🙂
    Znam go, ale ze słyszenia.
    Tym bardziej mam na niego ochotę.
    Rewelacja!
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

    1. Tak Iwonko, pieprz jest dostępny w słoikach – małe słoiczki, ale wystarczy do kilku dań, bo pieprzu tego nie daje się zbyt dużo 🙂

  8. W Zakopanem trafiłem na polędwiczki w sosie pieprzowym i były pyszne, i właśnie takiego przepisu na sos pieprzowy szukałem.
    Dzięki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.