Lody bananowe z masłem orzechowym

Lody bananowe z masłem orzechowym
Lody bananowe z masłem orzechowym

Lody bananowe z masłem orzechowym to moja kolejna propozycja na domowe lody, które można przygotować w prosty sposób.

Pyszny deser dla małych i nieco większych miłośników zimnych deserów, który idealnie wkomponuje się w ciepłe dni jakie do nas zawitały.

Lody bananowe z masłem orzechowym bez użycia maszyny, bez jajek, mało składników, a smak…oceńcie sami 🙂

 

Przepis na około 600 ml lodów bananowych z masłem orzechowym.

 

SKŁADNIKI:

3 banany

3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego

3 czubate łyżki masła orzechowego

1 lekko czubata łyżka miodu naturalnego

 

PRZYGOTOWANIE:

Banany przełożyć do dzbana blendera, dodać jogurt grecki lub jogurt naturalny i całość rozdrobnić na mus.

Do musu z bananów i jogurtu dodać masło orzechowe i miód naturalny – jeśli miód nie jest płynny należy najpierw podgrzać go, przestudzić i w formie płynnej dodać do musu.

Całość dokładnie zmiksować, a następnie przelać do pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody bananowe z masłem orzechowym wyjąć na kilkanaście minut przed podaniem aby łatwo dało się nakładać.

Lody bananowe z masłem orzechowym

Lody bananowe z masłem orzechowym

123 odpowiedzi do “Lody bananowe z masłem orzechowym”

  1. Ależ muszą być smaczne! Z wielką przyjemnością spróbowałabym. Banany i masło orzechowe! Uwielbiam. Niestety, po ostatnim zjedzeniu lodów w maju, jeszcze dziś gardło nie jest do końca wyleczone. Pozostaje mi obejść się smakiem:)

    1. Zerknij w inne moje przepisy na lody – nie wszystkie są z masłem orzechowym 🙂 Na pewno coś wybierzesz. Ja bardzo lubię i polecam lody o smaku toffi z dwóch składników 🙂

  2. Jeszcze nie robiłam domowych lodów, ale kusi mnie, by wreszcie jakieś wypróbować (głównie za sprawą Twoich przepisów!). Na razie przynajmniej stronię od tych z lodówek supermarketów, to i tak sukces 🙂

  3. Musiały smakować genialnie 🙂
    W czasie, gdy część mojego blendera z ostrzem do kruszenia lodu działała, robiłam bardzo często lody z banana i masła orzechowego – pyszne były 😉

  4. Przepyszne!
    Nie sposób się nie skusić na takie smakołyki!
    Woow! Jak apetycznie wyglądają.
    Rewelacja 🙂
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

  5. niestety, masło orzechowe u mnie odpada ze względu na alergię pokarmową, ale nawet bez niego lody z pewnością wyjdą pyszne 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy ! <3

    1. Dziękuję 🙂
      Jeśli masło orzechowe Ci nie służy, a chcesz przygotować domowe lody to zerknij w inne moje przepisy na lody – znajdziesz je w deserach 🙂 Mam nadzieję, że wybierzesz coś dla siebie 🙂

  6. Ależ smakowicie to brzmi! Powiedz mi jeszcze – kilka godzin o bardziej 1-2 czy 4-5? Bo ja kuchenna sierota jestem a z rozkoszą spróbuję! 😀

    1. Wszystko zależy od tego jak szybko mrozi Twoja zamrażarka 🙂
      Jeśli w 4 godzin zamrozi np mięso na kość to włóż do zamrażarki na około 3 godziny – tak żebyś mogła je nałożyć po wyjęciu 🙂
      Ja często robię je rano, a wyjmuję popołudniu na kilkanaście minut przed podaniem 🙂

  7. Zrobiłam dziś,niestety nie miałam masla orzechowego i zrobiłam z masłem z prazonych migdałów..Wyszly obłędne i napewno spróbuje oryginalnej wersji.

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało, a masełko migdałowe na pewno jeszcze podkręciło smak 🙂
      Z masłem orzechowym na pewno będą się znacznie różnić 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.