Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami

Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami

Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami to moja propozycja na pyszne, bezmięsne danie z aromatycznymi ziołami dalmatyńskimi.

Leczo jest bardzo smaczne i sycące.

Warzywa są miękkie, ale nie rozgotowane, a całość doprawiona ziołami i pomidorową passatą smakuje wybornie.

Smaczny i szybki obiadek na każdy dzień.

 

Przepis na około 3 porcje leczo warzywnego z cukinią i pieczarkami.

 

SKŁADNIKI:

1 cukinia

1 czerwona papryka

3 cebule

1 ząbek czosnku

3 marchewki

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 czerwona cebula

200 g pieczarek

2 łyżki oleju

250 ml passaty pomidorowej

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka ziół dalmatyńskich

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę białą i czerwoną obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.

Czerwona paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania skórki pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojone cebule i posiekany czosnek, zeszklić.

Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać plasterki marchwi i podsmażyć kilka minut, a następnie dodać plasterki pieczarek, pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię.

Doprawić solą i czarnym pieprzem, wlać passatę pomidorową i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw.

Do lecza warzywnego dać zioła dalmatyńskie, doprawić do smaku.

Na samym końcu dodać natkę pietruszki, przemieszać.

Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami podawać z pieczywem.

Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami

Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami

Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami

97 odpowiedzi do “Leczo warzywne z cukinią i pieczarkami”

  1. Dziś będę tworzyć leczo na obiad w wersji właśnie bezmięsnej (piątkowej). Na ogół robię leczo tak jak mnie nauczył tata czyli bez cukinii – głównie takim się zajadałam. Tata przysmaża kiełbaskę, cebulę, paprykę i dorzuca pomidory w puszcze – wszystko razem dusi na patelni i oczywiście przyprawia. Pyszności. Dziś robię leczo z cukinią, na pewno zainspiruję się Twoim smakowitym przepisem. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu!

  2. Ciekawy pomysł na piątkowy obiad. Nie używałam jesz cze nigdy ziół dalmatyńskich, choć zapewne będąc w Chorwacji jadłam potrawy z mieszanką tychże ziółek:)

  3. Nigdy nie miałam okazji jeść cukinii. A leczo jadłam, ale chyba w mięsnym wykonaniu . Z przyjemnością pokusiłabym się na takie danie, bo ostatnio za wiele tego mięsa jem 😀

    1. Ja bardzo lubię mięso, ale raz na jakiś czas lubię je odstawić :)Później smakuje jeszcze lepiej 🙂 A co do cukinii to wypróbuj – pysznie smakuje i pasuje do wielu dań 🙂

  4. Muszę przyznać, że po raz pierwszy widzę coś jak ” zioła dalmatyńskie” – dobrze się dowiedzieć czegoś nowego! 😀 A jeśli chodzi o leczo to chętnie się skuszę. Odstawię tylko paprykę bo na moje fatum tata miał alergię, teraz chłop nie lubi i rzadko jest stosowana w mojej kuchni 🙁 Ale bez papryki napewno też wyjdzie świetne leczo z tego przepisu!

    1. Bez papryki również będzie pyszne 🙂 A zioła dalmatyńskie są świetne, trochę łagodniejsze niż prowansalskie, no i skład nieco inny, ale smakują rewelacyjnie 🙂

  5. Uwielbiam warzywne leczo i latem gotuję je bardzo często. Za każdym razem robię je troszkę inaczej, a to dorzucę ciecierzycę, a to doleję octu balsamicznego. I najchętniej zajadam z kaszą jaglaną. Aż zgłodniałam od samego patrzenia na Twoje zdjęcia 🙂

  6. Jedno z moich ulubionych dań, które w lecie gości na moim stole bardzo często w różnych wersjach 😀 Twoje wygląda bardzo smakowicie 🙂

  7. Rozpoczęłam dziś kilkudniowy post owocowo- warzywny i właśnie przygotowałam sobie takie leczo ale obawiam się, że dla mnie ono nie będzie sycące…

    1. Myślę, że po zjedzeniu porcji zmienisz zdanie, no chyba, że ilość na diecie również ograniczysz. Wtedy może okazać się, że żadne danie nie będzie sycące 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.