Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem to znane większości danie z płatów makaronu i pysznego farszu, a także sosu i sera.

Ja dzisiaj prezentuję wersję ze szpinakiem w pysznym sosie na bazie śmietanki i czosnku, a także z tartym serem mozzarella.

Bezmięsne danie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Lasagne ze szpinakiem to świetna propozycja na obiad lub kolację dla miłośników szpinaku.

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na dwie/trzy porcje dania Lasagne ze szpinakiem.

 

SKŁADNIKI:

9 płatów makaronu do lasagne

450 g rozdrobnionego szpinaku ( użyłam mrożonego )

1 łyżka masła klarowanego

sól

czarny pieprz mielony

3 ząbki czosnku

czosnek granulowany

200 ml śmietanki 30%

200 g tartego sera mozzarella

 

PRZYGOTOWANIE:

Płaty makaronu do lasagne lekko podgotować w osolonej do smaku wodzie, a następnie odcedzić.

Świeży szpinak należy dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno, jeśli użyty będzie szpinak mrożony należy najpierw go rozmrozić i w miarę możliwości odsączyć z nadmiaru wody

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć szpinak.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku, całość smażyć na małej mocy palnika do odparowania płynu.

Śmietankę przelać do miseczki, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Naczynie żaroodporne lekko natłuścić.

Na dno naczynia wyłożyć 3 płaty makaronu do lasagne ( tak, aby dno było zakryte ).

Makaron posypać częścią tartego sera mozzarella, na ser wyłożyć część podsmażonego szpinaku, a szpinak zalać częścią sosu śmietanowego.

Na sos ułożyć kolejną warstwę płatów makaronu, na płaty tarty ser, szpinak, sos śmietanowy, płaty itd.

Układać warstwy do wyczerpania składników, ostatnią warstwę musi stanowić ser.

Naczynie z lasagne ze szpinakiem zakryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z lasagne ze szpinakiem.

Potrawę piec pod przykryciem 25 minut na funkcji grzania góra-dół, po tym czasie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze 5 minut.

Lasagne ze szpinakiem jest gotowa do podania 🙂

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

112 odpowiedzi do “Lasagne ze szpinakiem”

  1. Bardzo pysznie się zapowiada.
    Po prostu uwielbiam lasagne, więc się piszę.
    Szpinak zresztą też uwielbiam! …i to jeszcze jak.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  2. Dawno nie jadłam szpinaku, może sie skuszę?
    I dziękuję za podpowiedź gdzie mogę znaleźć Twój przepis na strogonow. Jak tylko przejdzie mi to paskudne przeziębienie wezmę się do roboty:)

    1. Szpinak jest mega smaczny 🙂 Bardzo lubię i gorąco polecam moją wersję lasagne 🙂
      Co do Strogonowa to jest pyszny…uwielbiam 🙂
      Zdrówka życzę 🙂

  3. Niesamowite danie, zapisuje przepis do swojej przeglądarkowej zakładki i na pewno kiedyś go zrobię 🙂
    Wygląda super i pewnie jeszcze lepiej smakuje.

  4. Uwielbiam lasagne ze szpinakiem, ale nie cierpi go mój mąż. Dlatego zazwyczaj robię pół ze szpinakiem, a pół tradycyjnej z mięsem mielonym

  5. Takiej lasanii jeszcze nie jadłam, wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś robiłam tradycyjną , z jakiegoś angielskiego przepisu i była bardzo czasochłonna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.