Kurczak zapiekany z kalafiorem

Kurczak zapiekany z kalafiorem
Kurczak zapiekany z kalafiorem

Jeśli lubicie kalafior i mięso drobiowe to kurczak zapiekany z kalafiorem, który prezentuję będzie dla Was propozycją idealną 🙂

Mięso kurczaka marynowane w białym winie, a następnie podsmażone i wraz z kalafiorem, groszkiem i marchewką zapieczone pod pysznym sosem śmietanowo-koperkowym i serem.

Kurczak zapiekany z kalafiorem nie jest skomplikowanym daniem i świetnie sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja, ale również na spotkaniu w gronie rodzinnym czy przyjaciół będzie bardzo smaczną propozycją 🙂

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje kurczaka zapiekanego z kalafiorem.

 

SKŁADNIKI:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

1 szklanka białego wina półwytrawnego

sól

biały pieprz mielony

2 łyżki oleju

1 mały kalafior

1 szklanka mrożonego groszku z marchewką

1 jajko

200 g śmiatny 18%

1 łyżka posiekanego koperku

150 g startego żółtego sera

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miseczki wlać wino i włożyć do niego mięso, odstawić do lodówki na minimum 8 godzin ( im dłużej tym lepiej ).

Po podanym czasie mięso wyjąć z wina i doprawić solą i białym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso kurczaka, obsmażyć.

Mięso zdjąć z patelni, pokroić na mniejsze kawałki ( około 2 cm grubości ) i włożyć do naczynia żaroodpornego.

Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie ,, al dente „.

Po ugotowaniu odcedzić i włożyć do naczynia żaroodpornego na pokrojone filety z piersi kurczaka.

Mrożony groszek i marchewkę włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem na około minutę/dwie, następnie odcedzić i wyłożyć między różyczki kalafiora.

Jajko i śmietanę przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i białym pieprzem mielonym, dodać posiekany koperek i wymieszać.

Tak przygotowanym sosem polać zapiekankę.

Naczynie z potrawą nakryć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z potrawą i piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie przykrywkę zdjąć, posypać tartym serem i zapiekać 10-15 minut ( do stopienia sera i lekkiego zarumienienia ).

Kurczak zapiekany z kalafiorem powinien być podany bezpośrednio po przygotowaniu udekorowany koperkiem.

Kurczak zapiekany z kalafiorem

Kurczak zapiekany z kalafiorem

Kurczak zapiekany z kalafiorem

 

 

108 odpowiedzi do “Kurczak zapiekany z kalafiorem”

  1. Bardzo mi się podoba to danie.
    Tyle wspaniałych nowości u Ciebie zawsze, można się zainspirować.
    Pycha! Kalafiory uwielbiam.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Dziękuję ślicznie Madziu, bardzo miło mi to czytać.
      Oczywiście gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, bo danie smakuje rewelacyjnie 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

  2. Kurczak marynowany w winie to jest coś ,na dodatek ten kalafior- danie musi mieć niesamowity smak . Wszystkie składniki mam, będę w piątek 🙂

    1. Wino wytrawne różni się od słodkiego tylko lub aż tym ile cukru nieprzefermentowanego pozostaje w winie po zakończeniu fermentacji.
      Nie sądzę żeby miało to większe znaczenie przy przygotowaniu dania 🙂

  3. Podanie w przepisie, że należy użyć białego (bądź czerwonego) wina jest informacją niewystarczającą. Wina są bowiem wytrawne, półsłodkie i słodkie – każde w dwóch kolorach, czasem trzech (różowe). Zatem należy uściślić o jakie dokładnie wino chodzi.

    1. Faktycznie, moje niedopatrzenie , które postaram się jeszcze dzisiaj poprawić w każdym moim przepisie zawierającym w składnikach wino.
      Dziękuję za uwagę/opinię 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

    2. Przepisy już poprawione 🙂 Sprawdziłam wszystkie, w których składnikiem jest wino i umknęło mi tylko to danie i danie z boczniakami. Pozostałe były właściwie opisane. Jeszcze raz dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.