Kurczak z cukinią i kukurydzą

Kurczak z cukinią i kukurydzą
Kurczak z cukinią i kukurydzą

Kurczak z cukinią i kukurydzą, a także papryką to bardzo smaczne danie obiadowe, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużo czasu.

Miękkie mięso kurczaka, soczyste warzywa, całość niesamowicie smaczna.

Czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Kurczak z cukinią i kukurydzą.

 

SKŁADNIKI:

300 g filetu z piersi kurczaka

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 łyżki oleju

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 cukinia

1 szklanka bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego

3 łyżki kukurydzy konserwowej

sól

czarny pieprz mielony

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

natki pietruszki do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w paseczki.

Do miseczki wlać jasny sos sojowy, przełożyć do niego pokrojone mięso kurczaka i dokładnie wymieszać.

Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane w sosie sojowym mięso kurczaka, podsmażyć.

Cebule i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać na drobniutko.

Posiekane ząbki czosnku i pokrojoną cebule dodać do podsmażonego mięsa kurczaka i całość podsmażać kilka minut.

Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w kostkę.

Pokrojone warzywa dodać do zawartości patelni, podsmażyć, a następnie wlać szklankę bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego i gotować na małej mocy palnika do miękkości składników.

Dodać koncentrat pomidorowy i kukurydzę konserwową, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Całość gotować kilka minut.

Kurczak z cukinią i kukurydzą przed podaniem oprószyć natką pietruszki.

Kurczak z cukinią i kukurydzą

Kurczak z cukinią i kukurydzą

122 odpowiedzi do “Kurczak z cukinią i kukurydzą”

  1. Tak zaserwowanego kurczaka chętnie zjadłabym. Za klopsikami nie przepadam, ale z papryką, są ciekawą propozycją. Natomiast za sernik dałabym się „Łamać kołem”, bo jest to ulubione ciasto całej mojej rodziny, chociaż niektórzy wolą sernik wiedeński, inni krakowski. Ten proponowany przez Ciebie, smakowałby wszystkim. Uściski.

    1. Ja bardzo lubię klopsiki 🙂 W każdym sosie i bez również, z dodatkami i bez 🙂
      A sernik jest mega pyszny Iwonko, jeden z lepszych jakie jadłam 🙂
      Ściskam mocno 🙂

  2. To zdecydowanie coś dla mnie 🙂 Przepis mi się bardzo podoba, szczególnie dodatek sosu sojowego przypadł mi do gustu 🙂 Będę musiała sobie przygotować taki obiadek 😀

  3. Rzadko gotuję dania z kukurydzą, jakoś nie mogę się przekonać do tego składnika. Pomijając obecność kukurydzy – fajne danie i błyskawiczne niemal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.