Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, a całość bardzo smaczna.

Z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków pomidorowych i bazylii.

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym
Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Przepis na dwie porcje kurczaka w sosie pomidorowo-bazyliowym.

 

SKŁADNIKI:

2 udka kurczaka

2 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki suszonej bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

2  łyżki masła klarowanego

1 puszka pomidorów

1 szklanka bulionu drobiowego, warzywnego ewentualnie wody

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki świeżej posiekanej bazylii

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Udka kurczaka przekroić na dwie części, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Do miseczki wlać dwie łyżki jasnego sosu sojowego, dodać suszoną bazylię i słodką paprykę, dokładnie wymieszać.

Powstałą marynatą dokładnie pokryć udka kurczaka i tak przygotowane mięso włożyć na minimum godzinę do lodówki.

Cebule i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć, a następnie cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso.

Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, a następnie zdjąć z patelni.
na patelnię po smażeniu udek kurczaka włożyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, podsmażyć.

Dodać pomidory z puszki, 1 szklankę bulionu lub wody i gotować sos na małym ogniu około 15 minut.

Po tym czasie na patelnię włożyć mięso kurczaka, dodać posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem i gotować kolejne 15 minut – w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.

Kurczaka w sosie pomidorowo-bazyliowym podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ryż 🙂

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

104 odpowiedzi do “Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym”

  1. Aniu,jak zwykle pysznie :))) Bazylia jest zawsze u mnie pod reka ,uwielbiam ja ,wiec przepis wykorzystam na 100% .Bo wyglada na latwy i z cala pewnoscia jest smaczny 🙂

    PS: Aniu bardzo dziekuje za przemily komentarz u Marzenki,sprawil mi ogromna przyjemnosc 🙂

    1. Przepis jest bardzo łatwy, a danie smakuje wspaniale 🙂 Wypróbuj 🙂

      P.S. Nie masz za co dziękować, to sama prawda, ale bardzo się cieszę, że komentarz sprawił Ci przyjemność 🙂

  2. Od jakiegoś czasu w moim menu króluje drób, więc przepis w sam raz dla mnie. Na pewno wypróbuję. Dziś według Twojego przepisu na ekspresowy schab postanowiłam spróbować w ten właśnie sposób przygotować filet z indyka. Jestem ciekawa, czy też będzie tak dobry jak schabik.

  3. Takie dania uwielbiam. Aromatyczne za sprawą ziół. Bazylia to moje ulubione zioło a w połączeniu z pomidorami tworzą wspaniały duet. Pyszny obiad zrobiłaś i pięknie podałaś 🙂

    1. Dziękuję pięknie Krysiu. Ja również bardzo lubię bazylię, chociaż określenie lubię to stanowczo zbyt skromnie powiedziane 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.