Kurczak po bałkańsku

Kurczak po bałkańsku
Kurczak po bałkańsku

Kurczak po bałkańsku to bardzo smaczne danie, które przypomina mi troszkę gulasz, a wszystko to za sprawą sosu pomidorowego i ogórków kiszonych, które w połączeniu z papryką, cebulą, pieczarkami, no i oczywiście mięsem drobiowym nadają mu bardzo fajny smak.

Kurczak po bałkańsku jest świetną propozycją na danie obiadowe, a podany z ryżem smakuje wybornie, ale może równie dobrze uchodzić za ciepłą kolację i podany być z pieczywem.

Danie smaczne, lekko pikantne, nieskomplikowane i sycące 🙂

 

Przepis na dwie porcje kurczaka po bałkańsku.

 

SKŁADNIKI:

1 duży pojedynczy filet kurczaka

2 łyżki masła klarowanego lub oleju

2 cebule

1 ząbek czosnku

sól

czarny pieprz mielony

1 papryka czerwona

200 g pieczarek

1 puszka pomidorów

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

3 ogórki kiszone

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.

Cebule i ząbek czosnku obrać, opłukać, osuszyć.

Cebule pokroić w piórka, a ząbek czosnku drobno posiekać.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Pieczarki opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i na gorący włożyć pokrojone mięso, podsmażyć, a następnie dodać piórka cebuli i posiekany czosnek.

Całość delikatnie doprawić solą ( niezbyt duzo ponieważ ogórki kiszone dodane później puszczą sól ) i pieprzem, zasmażać około 5 minut.

Do podsmażonego z cebulą i czosnkiem kurczaka włożyć pokrojoną w paseczki paprykę i plasterki pieczarek, smażyć kilka minut.

Ogórki kiszone opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Do potrawy dodać słodką i ostrą paprykę, pomidory z puszki i pokrojone ogórki kiszone.

Całość dusić na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania doprawić do smaku solą.

Kurczaka po bałkańsku podawać z ulubionymi dodatkami – ja podaję z ryżem 🙂

Kurczak po bałkańsku

Kurczak po bałkańsku

Kurczak po bałkańsku

86 odpowiedzi do “Kurczak po bałkańsku”

    1. Jest lekko pikantne, ale przyprawy można dowolnie dodawać 🙂 Więcej ostrej papryki lub trochę chili dodatkowo i będzie ok 🙂

    1. Dostałam już kilka takich propozycji 😉 Od zamieszkania po adopcję ( mnie lub ja kogoś ) 🙂 Bardzo mi miło, a przepis polecam 🙂

  1. Kilka dni temu wykorzystałam przepis i ugotowałam.
    Zdania domowników były podzielone. Jednym smakowało drugim w mniejszym stopniu. Pomidory w puszce których użyłam popsuły trochę smak obiadu…

    1. Szkoda, że nie wszystkim smakowało, ale tak to już jest z nowymi daniami – ile ludzi tyle indywidualnych upodobań smakowych. Każdy ma inny gust, a o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje 😉 Może teraz w sezonie kiedy pomidorki można już dostać świeże/krajowe wypróbujesz ze świeżymi pomidorami? Smak na pewno będzie inny, bardziej naturalny, bo jak wiadomo pomidory z puszki to nie to samo…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.