Kurczak i ziemniaki z rusztu

Kurczak i ziemniaki z rusztu
Kurczak i ziemniaki z rusztu

Kurczak i ziemniaki z rusztu to pyszne, łatwe i bardzo aromatyczne danie obiadowe.

Przygotowanie jest banalnie proste, bo zajmuje zaledwie 10 minut, a pieczenie około godziny. Po tym czasie obiad jest gotowy do podania.

Kurczak i ziemniaki z rusztu są miękkie, a całość niesamowicie smaczna dzięki idealnie skomponowanemu bukietowi ziół i przypraw.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie porcje kurczaka i ziemniaków z rusztu.

 

SKŁADNIKI:

6 podudzi kurczaka

4 średniej wielkości ziemniaki – ponacinać

3 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżeczka natki pietruszki

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Podudzia kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć, a następnie ponacinać dosyć głęboko uważając żeby nie rozciąć ziemniaków do końca.

Do miseczki wlać oliwę z oliwek, wsypać do niej czosnek granulowany i dokładnie wymieszać.

Przygotowaną mieszanką przesmarować ziemniaki i podudzia kurczaka z każdej strony, a następnie poukładać je na ruszcie ( kratka piekarnika lub blaszka z wkładem-kratką ).

Mięso i ziemniaki doprawić solą, natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzim, suszonym rozmarynem i oprószyć słodką papryką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika wstawić blaszkę z przygotowanym mięsem i ziemniakami. Należy pamiętać aby pod ruszt włożyć blachę/wkład piekarnika żeby uniknąć wielkiego sprzątania tłuszczu, który wycieknie z pieczonego mięsa 😉

Piec 60 minut na funkcji grzania góra-dół, po tym czasie kurczak i ziemniaki z rusztu powinny być już lekko zarumienione, ale jeśli ktoś lubi mocniej przypieczone zapiekać jeszcze około 10 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie kalafior 🙂

Kurczak i ziemniaki z rusztu

Kurczak i ziemniaki z rusztu

Kurczak i ziemniaki z rusztu

92 odpowiedzi do “Kurczak i ziemniaki z rusztu”

    1. Ja mam blaszkę , która ma ruszt wkładany – coś jak zwykła blacha z uszami + kratka i to wkładam do piekarnika na kratkę piekarnikową, ale jeśli kładziesz na ruszt piekarnika to masz dwa wyjścia. 1 – podłożyć blachę żeby uniknąć zabrudzenia. 2 – dokładne sprzątanie zachlapanego piekarnika 😉
      Dzięki za zwrócenie na to uwagi, dopisze w poście żeby podłożyć blaszkę 🙂

  1. Co prawda średnio lubię pałeczki „pałeczki” wszelkie z kurczaka, ale wygląda smacznie, a ja po prostu nie lubię i nie umiem w nich dłubać, bo jak coś widzę w innym odcieniu niż biały to mi się odechciewa:P

  2. Pieczone udka i ziemniaczki to niezapomniane danie obiadowe mojego dzieciństwa – latem podawane z mizerią lub pomidorkami ze śmietaną i cebulką 🙂 W takiej marynacie nigdy nie jadłam – muszę kupić czosnek niedźwiedzi, bo nie mam pojęcia, jaki ma aromat 🙂 Mniam!

  3. Aniu,najbardziej lubie przepisy,gdzie czas przygotowania nie liczy sie w godzinach :)))) Twoj przepis jest dla mnie idealny,szybko,latwo i smacznie :))) Czyli cala kwintesencja dobrej kuchni 🙂 pozdrawiam goraco Renata.

    1. Dziękuję Ci pięknie Renatko 🙂 Ja bardzo lubię spędzać czas w kuchni i tworzyć, ale czasami inne zajęcia również potrzebują nieco mojej uwagi, a wtedy musi być danie szybkie, ale koniecznie smaczne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Fajna propozycja na jutrzejszy obiad, u mnie z kolei byłaby jakaś surówka ze śmietaną – lubię taką do kurczaka i nie jęczę „ile to kalorii”, bo czy codziennie trzeba sobie odmawiać tego co smakuje?

    1. Ja nie liczę kalorii 🙂 Ma być Wszystko Smaczne, a nie wszystko odtłuszczone 😉 Jeśli zdarzy się lekka wersja to nie odmawiam, ale celowo takich nie wybieram 🙂

  5. Jeśli mam czas, to lubię stać długo przy garnkach, jeśli nie to lubię właśnie takie dania. Przygotowujesz, myk do piekarnika, zapominam na jakiś czas, zajmuję się czymś innym, a pyszny obiad tak czy siak będzie. Bardzo smakowita propozycja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.