Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach
Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe lub kolacja na ciepło.

Świetnie pasuje podane z pieczywem, makaronem lub ryżem.

Miękkie mięso kurczaka, fasolka szparagowa, a całość w aromatycznym dzięki bazylii i oregano, sosie z pomidorów.

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach to pyszne i sycące danie na każdy dzień 🙂

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na około 3 porcje dania Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach.

 

SKŁADNIKI:

1 filet z piersi kurczaka ( 300 g )

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

400 g żółtej fasolki szparagowej

500 g pomidorów malinowych

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paseczki.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno.

Fasolkę oczyścić, opłukać ( można pokroić na mniejsze kawałki ) i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Pomidory sparzyć, obsuszyć, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekane ząbki czosnku, podsmażyć.

Następnie do podsmażonego czosnku dodać pokrojone mięso kurczaka, zasypać słodką i ostrą papryką, posolić i usmażyć.

Do usmażonego z czosnkiem mięsa dodać pokrojone pomidory.

Dodać suszoną bazylię i oregano, posolić do smaku i całość gotować na małym ogniu do miękkości składników i rozgotowania pomidorów.

Pod koniec gotowanie potrawy włożyć do niej ugotowaną fasolkę szparagową i całość dusić kilka minut.

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach ponownie doprawić do smaku solą i jeśli jest potrzeba ostrą papryką.

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach

Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach

122 odpowiedzi do “Kurczak z fasolką szparagową w pomidorach”

  1. Bardzo fajne danie.
    Ależ Ty masz ciekawe pomysły zawsze!
    Nie brakuje tu inspiracji.
    Wszystko zawsze bardzo apetyczne.
    Podoba mi się! 🙂 Zjem chętnie.
    Miłego dnia!
    Pozdrawiam 🙂

    1. Nigdy nie liczyłam czasu smażenia na patelni, ale filet z kurczaka dosyć szybko się smaży. Będziesz widziała, że mięso już nie jest surowe, bo zrobi się jasne, a jak zacznie lekko łapać kolorek rumiany to już jest dobrze usmażone 😊

  2. Aniu Twoje przepisy od dwóch tygodni to dla mnie kulinarna tortura 🙂 Tworzysz pyszne i pięknie wyglądające potrawy. Co zaglądam do Ciebie to aż mnie rwie do kuchni, żeby to samo przyrządzić. Niestety jeszcze przez tydzień może troszkę więcej mogę jedynie patrzeć łakomo na Twoje zdjęcia i czekać na swoją kuchenkę 🙂 Mam nadzieję, że nadal te tortury będą trwać 🙂 Ale jak kuchenka się pojawi to nie ręczę za to co będzie się działo w kuchni z Twoimi fantastycznymi przepisami 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

    1. Pomimo tego, że to dla Ciebie tortura to bardzo się cieszę, bo to oznacza, że naprawdę są dla Ciebie bardzo apetyczne 🙂
      Trzymam kciuki żeby kuchenka pojawiła się bardzo szybko 🙂
      pozdrowionka serdeczne 🙂

  3. Na górnym zdjęciu patrzę – jest kurczak, jest makaron – a gdzie ta fasolka? Potem się zorientowałam, że pomyślałam nie o tej fasolce, co trzeba 😛 przepis ciekawy i myślę, że dla żołądka bardziej przyjemny przez fasolkę, zamiast makaronu;)

  4. To kolejny przepis, który „ląduje” w moim przepiśniku:) pewno wypróbuję!
    Gratuluję roczku na blogu i życzę kolejnych rocznic!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.