Kruche ciastka ze słonecznikiem

Kruche ciastka ze słonecznikiem
Kruche ciastka ze słonecznikiem

Kruche ciastka ze słonecznikiem to waniliowe ciasteczka z małą ilością cukru, bardzo chrupiące, a zarazem delikatne.Bardzo kruche, niezbyt słodkie, łatwe w przygotowaniu i ekspresowe w pieczeniu, no i ten chrupiący słonecznik 🙂

Pyszne, ale mają też jeden minus…

Błyskawicznie znikają z talerza 😉

 

Przepis na dwie blachy ( wkłady do piekarnika ) kruchych ciastek ze słonecznikiem.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g masła

3 szklanki mąki pszennej

6 łyżek cukru

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki śmietany 18%

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 białko

2 łyżki cukru

200 g łuskanego słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, dokładnie wymieszać.

Następnie dodać pokrojone w kosteczkę masło, jajko, żółtko i śmietanę.

Zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm – podczas rozwałkowywania można podsypywać niewielką ilością mąki.

Powycinać szklanką ciastka ( średnica szklanki około 7 cm ).

Białko jajka roztrzepać z cukrem i smarować powycinane ciasteczka.

Słonecznik wsypać do miseczki i kłaść na nim ciastka – stroną posmarowaną białkiem do słonecznika.

Lekko docisnąć, aby słonecznik się przykleił.

Kruche ciastka ze słonecznikiem układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu blaszkę wyjąć i studzić ciastka na kratce.

Kruche ciastka ze słonecznikiem

Kruche ciastka ze słonecznikiem

Kruche ciastka ze słonecznikiem

Źródło Przepisy Joli.

78 odpowiedzi do “Kruche ciastka ze słonecznikiem”

  1. Podobne do ciastek, które jadłam, jak byłam małym dzieckiem (a których nie lubiłam ze względu na dużą ilość ziaren) – zdaje się, że to były florentynki 😀 Z wiekiem smak mi się zmienił i z miłą chęcią porwałabym takie ciacho do herbatki 🙂

    1. Oj…to wielka szkoda, ale muszę dodać, że słonecznik nie jest twardy w tych ciasteczkach – chrupiący tak, ale nie twardy 🙂

  2. Dziś przesadziłam ze słodkim jedzeniem i na chwilę obecną zeskrobałabym tylko ten słonecznik z wierzchu 😀 Ale całe ciastka wyglądają smakowicie i krucho 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.