Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą

Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą
Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą

Przepis na kruche ciastka ze śliwką i czekoladą stworzyłam zupełnie przypadkiem, a takie przepisy wychodzą najlepiej 🙂

Chrupiące śmietankowe ciasteczko, soczysta śliwka i gorzka czekolada.

Smakują rewelacyjnie, więc polecam wypróbować.

Idealne do pochrupania 🙂

 

Przepis na 15 kruchych ciastek ze śliwkami i czekoladą

 

SKŁADNIKI:

100 g mąki pszennej tortowej

100 g mąki krupczatki

120 g masła

60 g cukru trzcinowego

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1 łyżka śmietany 18%

1 jajko ( osobno żółtko i białko )

kilka kostek czekolady deserowej

śliwki

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę tortową i mąkę krupczatkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski.

Masło pokroić w kostkę, dodać do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia.

Dodać cukier trzcinowy, szczyptę soli, aromat, żółtko i śmietanę, a następnie zagnieść ciasto.

Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki na minimum godzinę.

Czekoladę deserową pokroić na drobne kawałki.

Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Po upływie godziny wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować na posypanym mąka blacie.

Powycinać kwadraty i na każdym układać kawałek śliwki i kilka kawałeczków pokrojonej czekolady.

Dwa boki ciastka sklejać ze sobą.

Każde ciastko przesmarować białkiem jajka i oprószyć cukrem trzcinowym.

Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Ciastka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika.

Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą piec przez 15-18 minut na funkcji grzania góra-dół.

Kruche ciastka ze śliwkami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.