Kotlety rybne

Kotlety rybne
Kotlety rybne

Kotlety rybne z dodatkiem koperku są rewelacyjnie smaczne, a ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu i wysiłku.

Świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu zamiast tradycyjnie przygotowywanych, smażonych filetów rybnych.

Przygotowując je w sposób, który proponuję można wykorzystać kotlety również jako dodatek do burgerów zamiast kotletów mięsnych.

Podane z surówką i ziemniakami smakują pysznie. 🙂

 

Przepis na 6 kotletów rybnych.

 

SKŁADNIKI:

2 duże filety rybne ( dorsz, mintaj )

2 jajka

1-2 łyżeczki drobno posiekanego koperku

sól

czarny pieprz mielony

bułka czerstwa lub tarta bułka

tarta bułka do panierowania

mąka do panierowania

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety rybne dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wodę i lekko posolić.

Doprowadzić do wrzenia, odcedzić i przestudzić.

Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć.

Chłodne filety rybne zmielić na dużych oczkach lub dokładnie rozgnieść.

Połowę namoczonej bułki lub tartą bułkę dodać do zmielonych filetów.

Dodać jajko, koperek, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie wyrobić masę ( w razie potrzeby dodać jeszcze trochę namoczonej bułki ).

Uformować kotlety rybne.

Panierować w mące, jajku i tartej bułce.

Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć kotlety rybne z obu stron do zarumienienia.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.