Korzenne gwiazdki z orzechami

Korzenne gwiazdki z orzechami
Korzenne gwiazdki z orzechami

Korzenne gwiazdki z orzechami to super smaczne, ekstra chrupiące ciasteczka, które na pewno przypadną do gustu miłośnikom korzennych smaków.

Kruche, delikatne ciastka o smaku korzennym z nutką cytrynowego aromatu i orzechami.

Idealne ciasteczka na nadchodzące Święta, ale nie tylko 🙂

Dla tych którzy nie przepadają za pierniczkami, nie lubią lub nie mogą jeść miodu będą bardzo fajną alternatywą.

Korzenne gwiazdki z orzechami polecają się, a ja zachęcam do ich przygotowania 🙂

 

Przepis na trzy duże blachy Korzennych gwiazdek z orzechami.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechów włoskich

100 g mielonych orzechów laskowych

200 g cukru pudru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 cukier wanilinowy

2 jajka

2 łyżki mleka

1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego

1  przyprawa korzenna ( 20 g )

250 g masła

Lukier:

cukier puder

1 łyżeczka soku z cytryny

mleko

kolorowe posypki – cukrowe i czekoladowe

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i domowy cukier waniliowy lub cukier wanilinowy i przyprawę korzenną przesypać do miski.

Dodać zmielone orzechy włoskie i laskowe, dokładnie wymieszać.

Dodać jajka, zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki, mleko, aromat cytrynowy i zagnieść ciasto.

Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Po podanym czasie wyjąc ciasto z lodówki, oderwać kawałek i na oprószonym mąka blacie rozwałkować na grubość około 0,5 cm.

Pozostałe ciasto ponownie owinąć w folię i włożyć do lodówki, aby nie zrobiło się ciepłe.

Z rozwałkowanego ciasta foremką wykrawać gwiazdki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na papierze układać korzenne gwiazdki z orzechami.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastkami i piec przez około 10 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

W taki sam sposób postąpić z pozostałym ciastem.

Lukier – cukier puder połączyć z mlekiem i dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.

Lukrem pokryć chłodne korzenne gwiazdki z orzechami i udekorować cukrowymi i czekoladowymi posypkami.

Korzenne gwiazdki z orzechami

Korzenne gwiazdki z orzechami

Korzenne gwiazdki z orzechami

85 odpowiedzi do “Korzenne gwiazdki z orzechami”

  1. Jaaaaakie śliczne! Uwielbiam pierniczki, a i tak chętnie bym je przetestowała, a zdaje się, że już wkrótce będę mogła, bo zapowiada się, że na dniach wynajmiemy coś z piekarnikiem! 😀

    1. Ja tylko raz użyłam ciastek jako ozdoby i to nie był dobry pomysł 😉 W Pierwszy Dzień Świąt dokładałam bombki żeby pustych miejsc nie było 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.