Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą
Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą dzisiaj Wam prezentuję 🙂

Ciasto w mazane, tęczowe kolory, które w smaku przypomina biszkopt, a na nim brzoskwiniowa masa i cytrynowa pianka.

Rewelacyjne ciasto zarówno dla dzieci jaki dorosłych 🙂

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą swym pysznym smakiem podbije nie jedno serce 😉

Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

4 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

4 lekko czubate łyżki mąki pszennej

1 łyżka oleju

1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia

5 barwników spożywczych w żelu

Masa brzoskwiniowa:

1 puszka brzoskwiń ( 820 g )

1 galaretka cytrynowa

Pianka:

300 ml śmietanki 30%

1 galaretka cytrynowa

1 łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka wić do miski, dodać cukier i domowy cukier waniliowy lub wanilinowy.

Ubić na jasną puszystą masę.

Dodać olej i połączyć.

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy jajecznej i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na pięć równych części i do każdej dodać barwnik spożywczy w żelu o innym kolorze.

Dokładnie połączyć każdą część ciasta z wybranym barwnikiem.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, noków nie obkładać, ani nie natłuszczać.

Na środek tortownicy wlać połowę jednej części kolorowego ciasta, następnie połowę następnej części i tak postąpić z wszystkimi kolorami, a następnie wlać pozostałe połowy zaczynając od tej, która była pierwsza.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć tortownicę z ciastem i piec przez około 15 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.

Delikatnie odciąć górkę w cieście wyrównując je – kolorową górkę można wykorzystać do dekoracji ciasta.

Brzoskwinie wyjąć z puszki, jedną pozostawić do dekoracji.

Pozostałe brzoskwinie rozdrobnić na mus przy pomocy blendera, a następnie przełożyć do garnka, wlać szklankę soku brzoskwiniowego z puszki i zgotować.

Zdjąć z palnika i do gorącego, ale nie wrzącego musu wsypać jedną cytrynową galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Chłodną, lekko tężejącą masę wyłożyć na kolorowe ciasto, następnie odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Druga galaretkę rozpuścić w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody, ostudzić.

Zimną śmietankę ubić na sztywno dodając łyżkę cukru pudru jeśli cytrynowa pianka ma być bardzo słodka.

Do ubitej śmietanki powoli wlać zimną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać, a następnie wlać na zastygnięty mus brzoskwiniowy.

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą udekorować pozostawioną połową brzoskwini i kawałkami ściętego ciasta.

Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą

Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą

126 odpowiedzi do “Kolorowe ciasto z brzoskwiniową masą”

  1. Lubię ciasta z owocowymi piankami. Od paru dni namolnie chodzi za mną, jak natręt najgorszy, ochota na słodkie, a oglądając kuszące wypieki na blogach, najchętniej lizałabym monitor komputera. Twoje ciasto wygląda baaaardzo apetycznie:)

  2. Widząc to ciasto mam tylko jedno w głowie ” I LOVE YOU ” hah 🙂 Ania jesteś fenomenalna i potrafisz niby łatwy i prosty przepis w przygotowaniu pokazać i zaprezentować wyjątkowo. Dla mnie super i mimo bardzo późnej pory zjadłabym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.