Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami
Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Przepis na klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami to moja propozycja na smaczny obiad i urozmaicenie tradycyjnych klopsów mielonych.

Klopsiki tak przygotowane smakują wybornie, sałata i pomidorki dają im ciekawy smaczek i aromat.

Mielone klopsy smażone, które są tak dobrze wszystkim znane nie muszą być nudne i zawsze takie same, można je urozmaicić i cieszyć się nowym smakiem. 🙂

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami nadadzą nowego, wyjątkowego smaku tradycyjnym mielonym.

 

Przepis na 8 klopsów mielonych z roszponką i suszonymi pomidorami.

 

SKŁADNIKI:

300 g mięsa mielonego

1 średnia cebula

sól

czarny pieprz mielony

1 ząbek czosnku

1 jajko

tarta bułka

1 garść sałaty roszponki

6 suszonych pomidorów

olej lub domowy smalec do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielone przełożyć do miseczki.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, drobniutko poszatkować i dodać do mięsa mielonego.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do mięsa i cebuli.

Sałatę roszponkę opłukać, delikatnie osuszyć i posiekać.

Pomidorki suszone pokroić na małe kawałeczki.

Posiekana roszponkę i pokrojone pomidory suszone dodać do miski z mięsem mielonym, wbić jajko, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Dosypując tartą bułkę wyrobić mięso na klopsiki.

Z wyrobionej masy mięsnej uformować płaskie klopsy, panierować je w tartej bułce.

Na patelni rozgrzać olej lub smalec i na gorący tłuszcz wkładać klopsy mielone.

Smażyć na małym ogniu z każdej strony na brązowy kolor.

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami podawać z ulubionymi dodatkami.

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.