Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty

Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty
Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty

Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty polecają się na smaczny obiad 🙂

Tradycyjne klopsiki z mięsa mielonego wzbogacone o dodatek czerwonej papryki, a także papryką wzbogacona pyszna czerwona kapusta.

Pyszne danie zapiekane w piekarniku 🙂

Gorąco polecam wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty.

 

SKŁADNIKI:

Kapusta:

2 łyżki oleju

1 cebula

1/2 czerwonej papryki

1 mała czerwona kapusta

1/2 szklanki wody

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

1/4 szklanki octu jabłkowego

sól

czarny pieprz mielony

Klopsiki:

300 g mięsa

1 jajko

kajzerka lub tarta bułka

sól

czarny pieprz mielony

1/2 czerwonej papryki

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapusta – cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na drobno.

W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę, zeszklić.

Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do zeszklonej cebuli i podsmażyć.

Kapustę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i posiekać, a następnie przełożyć do garnka z cebulą i papryką.

Wlać wodę i dusić pod przykryciem na małej mocy palnika do średniej miękkości.

Pod koniec duszenia kapusty dodać sok z cytryny, ocet jabłkowy i cukier, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Gotować do odparowania płynu.

Klopsiki – mięso mielone przełożyć do miseczki, dodać jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę lub tartą bułkę, a następnie doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Masę mięsną wyrobić.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Dodać pokrojoną paprykę do masy mięsnej i dokładnie połączyć, a następnie uformować klopsiki średniej wielkości.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć klopsiki, lekko obsmażyć.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć czerwoną kapustę, na kapustę wyłożyć podsmażone klopsiki.

Naczynie zakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z daniem i piec przez 30 minut.

Po podanym czasie naczynie odkryć i zapiekać 10 minut.

Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki 🙂

Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty

Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty

Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty

88 odpowiedzi do “Klopsiki z papryką w towarzystwie czerwonej kapusty”

  1. Nigdy nie jadłam duszonej czerwonej kapusty – zawsze jadam ją w formie surówki z jabłkiem, cebulką i marchewką 🙂 Wygląda smakowicie i chętnie bym spróbowała.

  2. Pięknie wygląda kapusta ale u mnie w domu wszyscy lubią ją na surowo. Ja lubie obie wersje ale takiej jak twoja nie robię. No bo co – tylko dla siebie?

  3. Bardzo ładnie i apetycznie podane. Klopsiki bardzo lubię podane w różnych wersjach dzisiaj robiłam tylko bardziej takie spłaszczone jak mini sznycle 😉 podałam w sosie koperkowym z makaronem tagliatelle 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.