Klopsiki z kapustą i kaszą manną

Klopsiki z kapustą i kaszą manną
Klopsiki z kapustą i kaszą manną

Klopsiki z kapustą i kaszą manną to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie obiadowe.

Smaczne klopsiki, czy tez jeśli ktoś woli nazwę kotleciki z mięsa mielonego, a także białej kapusty i kaszy manny.

Smażone, a następnie podduszone w sosie pomidorowym smakują wybornie, są bardzo miękkie i delikatne.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na 10 sztuk klopsików z kapustą i kaszą manną.

 

SKŁADNIKI:

1/2 małej kapusty białej ( około 500 g )

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 mała cebula

400 g mięsa mielonego ( użyłam wieprzowo-wołowe )

3/4 szklanki kaszy manny

sól

czarny pieprz mielony

olej do smażenia

1/2 litra bulionu mięsnego lub bulionu warzywnego

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka mąki pszennej – opcjonalnie do zagęszczenia sosu

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści ,opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posiekać na drobno i przełożyć do miski.

Posiekaną kapustę zasypać solą i odstawić na około 10 minut.

Po podanym czasie odcisnąć płyn jaki mógł wysączyć się z kapusty.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę, dodać do posiekanej kapusty.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno, dodać do kapusty i przeciśniętego czosnku.

Wbić jajko, dodać mięso mielone, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie wyrabiać dosypując po trochę kaszy manny.

Z wyrobionej mięsnej masy uformować klopsy – dłonie maczać w zimnej wodzie, aby mięso łatwiej dawało się formować i nie kleiło się do rąk.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju i na gorący tłuszcz włożyć uformowane klopsy, usmażyć na średniej mocy palnika.

Do usmażonych klopsów dodać bulion mięsny lub bulion warzywny, gotować na małej mocy palnika około 5 minut.

Do podgotowanych klopsów dodać passatę pomidorową, wsypać majeranek, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Klopsiki z kapustą i kaszą manną w sosie pomidorowym gotować około 5 minut.

Sos pomidorowy można zagęścić mąką pszenną.

Klopsiki z kapustą i kaszą manną są gotowe do podania.

Klopsiki z kapustą i kaszą manną

Klopsiki z kapustą i kaszą manną

Klopsiki z kapustą i kaszą manną

58 odpowiedzi do “Klopsiki z kapustą i kaszą manną”

  1. Aniu duże dzięki, takie kiedyś robiła kucharka w szkolnej stołówce , ja wtedy byłam kierownikiem świetlicy. Bardzo stare czasy mi przypomniałaś i przepis, który zapomniałam, a takie klopsy są bardzo smaczne, uściski.

  2. Aniu, nie przestajesz zaskakiwać pomysłowością. Znów wspaniała propozycja na pyszny obiad.
    Kochana, życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych i… smacznych Świąt Bożego Narodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.