Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem

Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem
Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem

Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem to tradycyjny mielony przygotowany w nietradycyjny sposób 🙂

Mielone mięso doprawione jest przyprawą gyros ( kebab ) i wymieszane z ugotowanym ryżem.

Całość świetnie smakuje i godna jest polecenia, a zatem gorąco polecam 🙂

 

Przepis na 10 sztuk klopsików mielonych z ryżem i gyrosem.

 

SKŁADNIKI:

300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 szklanka ugotowanego białego ryżu

1 jajko

2 łyżeczki przyprawy gyros

sól

2 łyżki tartej bułki – opcjonalnie

2 ząbki czosnku

tarta bułka do panierowania

3 łyżki oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i przestudzić.

Mięso mielone wieprzowo-wołowe ( można użyć drobiowego ) przełożyć do miski, dodać jajko i wymieszać.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przecisnąć przez praskę dodając do mięsnej masy.

Wsypać przyprawę do gyrosa, posolić.

Dodać chłodny ryż i wyrobić masę na klopsiki mielone z ryżem i gyrosem – jeśli masa będzie bardzo lepka można dodać troszkę tartej bułki.

Uformować klopsiki, następnie panierować je w tartej bułce.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć klopsiki mielone z ryżem i gyrosem.

Klopsiki smażyć do zarumienienia z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni, położyć na ręczniku papierowym żeby trochę ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki, pomidory i rukola 🙂

Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem

Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem

Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem

106 odpowiedzi do “Klopsiki mielone z ryżem i gyrosem”

  1. Twoja kuchnia Aniu jest pyszna, masz tyle pomysłów kulinarnych. Wiem, że jak wrócę do gotowania, a musi to nastąpić, bo w Anglii na stałe nie zostanę to wiem gdzie stale będę zaglądać i korzystać z przepisów, buziaki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.