Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym
Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym to większości znane ciasto, ale przepisów na nią widziałam już wiele 🙂

Proponuję Wam moją wersję tego pysznego ciasta.

Smaczne ciasto, przełożone kremem budyniowym o waniliowym smaku.

Budyń do kremu możecie przygotować sami lub użyć gotowego – jak kto woli 🙂

Karpatka z kremem budyniowym smakuje rewelacyjnie i na pewno przypadnie Wam do gustu 🙂

Zachęcam do pieczenia 🙂

 

Przepis na blaszkę 36*24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1 szklanka wody

125 g masła

1 płaska łyżeczka sody + 1/2 łyżeczki

1 szklanka mąki

5 jajek

Budyń do kremu:

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki domowego cukru waniliowego extra lub 3 małe cukry wanilinowe

Lub:

2 budynie waniliowe ( jeśli korzystamy z gotowego budyniu mąka ziemniaczana, mąka pszenna i cukry waniliowe nie będą potrzebne )

3 łyżki cukru ( jeśli używany jest budyń gotowy )

Dodatkowo do kremu budyniowego:

750 ml mleka

250 g masła

1 szklanka cukru pudru

cukier puder do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – wodę wlać do garnka, dodać masło i płaską łyżeczkę sody, a następnie zagotować.

Gotować do rozpuszczenia masła i połączenia składników.

Do gotującej się z masłem wody wsypać mąkę i dokładnie wymieszać.

Gotować przez chwilę aż masa zrobi się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka.

Tak przygotowaną masę wystudzić.

Do chłodnej masy dodać jajka i dokładnie połączyć przy pomocy miksera, następnie wsypać pół łyżeczki sody i ponownie zmiksować.

Dwie blaszki do pieczenia ( 36*24 cm ) natłuścić i na każdą z blaszek wyłożyć połowę ciasta, które należy dokładnie rozsmarować – można również używać jednej blaszki. Pierwszą połowę ciasta upiec, wystudzić, blaszkę ponownie natłuścić, wyłożyć drugą połową ciasta i upiec.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem ( każdą część ciasta należy piec osobno ) i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, włożyć drugą blaszkę z ciastem i również upiec.

Blaty ciasta wystudzić.

Budyń do kremu – pół litra mleka zagotować z domowym cukrem waniliowym lub cukrem wanilinowym.

W pozostałym mleku rozrobić mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.

Jeśli budyń do kremu przygotowywany jest z gotowego proszku budyniowego należy dwa budynie waniliowe ugotować w podanej ( 750 ml ) ilości mleka dodając 3 łyżki cukru.

Ugotowany budyń wystudzić.

Miękkie masło zmiksować na puch wraz z cukrem pudrem.

Stopniowo dodawać wystudzony budyń waniliowy.

Dokładnie połączyć i schłodzić.

Na jeden blat zimnego ciasta wyłożyć krem budyniowy i nakryć drugim blatem ciasta.

Karpatka z kremem budyniowym powinna być przechowywana w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym

Karpatka z kremem budyniowym

100 odpowiedzi do “Karpatka z kremem budyniowym”

  1. Kiedyś byłam na szkolnej pielgrzymce w Wadowicach i nie jadłam karpatki.. nigdy nie jadłam tego ciasta bo nie lubię ciast z kremami/masami. Skubnąć to bym mogła aby spróbować xD

  2. Uwielbiam karpatkę!
    Niestety, jest to moja kulinarna pięta Achillesowa – mam ogromne kłopoty z przygotowaniem jej. I jak jeszcze ciasto wychodzi mi w miarę niezłe, to krem woła o pomstę do nieba – razu pewnego zważył mi się totalnie, wypływał z ciasta i był niedobry. Dlatego teraz oszukuję i ciasto robię sam, a krem z paczki 😛
    Pozdrawiam!

    1. Jeśli chodzi o krem budyniowy to bardzo duże znaczenie ma temperatura masła i budyniu – musi być taka sama, a masło najlepszej jakości. Ponadto masła nie powinno się zbyt długo ucierać. Może skusisz się na jeszcze jedno przygotowanie kremu? 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.