Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą
Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą to bardzo smaczne danie obiadowe na każdą okazję 🙂

Mięso podsmażone, warzywa zblanszowane, a następnie całość podpieczona w piekarniku.

Obiad może nie należy do tych samorobiących się, ale rewelacyjny smak i aromat przypraw rekompensują tę niedogodność 😉

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą smakuje wybornie.

Gorąco polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka cząbru

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

600 g karkówki

2 łyżki oleju

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej

1 czerwona papryka

1 duża cebula

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1/3 szklanki wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miseczki i dokładnie połączyć.

Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w  plastry i przełożyć do miski z marynatą.

Mięso dokładnie pokryć przygotowaną mieszanką i odstawić do lodówki na około godzinę.

Fasolkę szparagową oczyścić, opłukać i zblanszować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w  piórka.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, obsmażyć z  każdej strony, a następnie zdjąć z patelni.

Na tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić, a następnie dodać do niej czerwoną soczewicę i wodę.

Soczewicę wraz z cebulą gotować kilka minut do odparowania wody.

Na dno naczynia żaroodpornego włożyć odsączoną z wody fasolkę szparagową, na fasolkę wyłożyć pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, a także zawartość patelni – cebulę z soczewicą.

Na tak przygotowane warzywa wyłożyć plastry karkówki i zakryć naczynie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć potrawę i piec 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie naczynie z potrawą odkryć i zapiekać kolejne 15 minut.

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą świetnie smakuje z ziemniakami, ale równie pyszna będzie  z kaszą lub ryżem 🙂

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą

Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą

100 odpowiedzi do “Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą”

  1. Pamietam czasy,kiedy do karkowki nie bylam przekonana.Do momentu kidy ktos mnie poczestowal daniem z kiszona kapysta i jablkiem 🙂 Teraz czesto sama robie karkowke i doceniam jej smak. Twoj przepis to kolejna perelka ,ktora wykorzystam w najblizszym czasie :)pozdrawiam Renata

  2. Kiedyś w moim domu największym smakoszem karkówki był tylko mój mąż. Odkąd zaczęłam przygotowywać ten gatunek mięsa na różne sposoby, stało się inaczej. Teraz wszystkim smakuje. To tak jak Ty Aniu, pokazałaś że można inaczej, można smaczniej i ładniej. Wspaniałą propozycję na obiad przedstawiasz:)

    1. Dziękuję pięknie Krzysiu 🙂
      Ja zawsze bardzo lubiłam karkówkę, ale takie tradycyjne formy przygotowania lubię nieco zmienić żeby nie było jeszcze smaczniejsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.