Karkówka duszona w młodej kapuście

Karkówka duszona w młodej kapuście
Karkówka duszona w młodej kapuście

Karkówka duszona w młodej kapuście to bardzo smaczne danie obiadowe dla miłośników dań mięsa wieprzowego i oczywiście kapusty 🙂

Soczysta, dobrze wysmażona karkówka, miękka, ale nie rozgotowana kapusta, a całość doprawiona aromatycznymi ziołami.

Karkówka duszona w młodej kapuście smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania Karkówka duszona w młodej kapuście.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki papryki ostrej

700 g karkówki

2 łyżki oleju

1 litr bulionu mięsnego

1 średnia główka młodej kapusty

2 marchwie

2 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka majeranku

2 łyżki posiekanego koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać łyżeczkę soli, paprykę słodką i paprykę ostrą, połączyć.

Karkówkę dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie włożyć do miski z przyprawami i dokładnie pokryć nimi mięso.

Odstawić na około godzinę do lodówki.

Po podanym czasie wlać olej na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć zamarynowaną karkówkę i obsmażyć na ciemny kolor.

Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać bulionem mięsnym i włączyć na małej mocy palnika do gotowania.

Dusić pod przykryciem około godziny.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do garnka z duszącym się mięsem.

Kapustę oczyścić, opłukać, osuszyć, wykroić zgrubienia z liści, posiekać na większe kawałki i dodać do mięsa z marchewką.

Całość gotować do miękkości na małej mocy palnika.

Kiedy całość jest już miękka dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek i posiekany koperek.

Gotować kilka minut, doprawić solą.

Karkówka duszona w młodej kapuście jest gotowa do podania.

Karkówka duszona w młodej kapuście

Karkówka duszona w młodej kapuście

Karkówka duszona w młodej kapuście

102 odpowiedzi do “Karkówka duszona w młodej kapuście”

  1. Aniu jak dobrze widzieć znowu Twoje potrawy 🙂 apetyczne danie, młoda kapustka jest przepyszna a jeszcze karkówka , czego chcieć więcej 🙂

  2. Anula,ja wiem,ze to moze nie jest popularne ale karkowka i mloda kapusta to moje smaki … no lubie to okrutnie :)))))))) biore sie ,wiec do roboty i przygotuje obiad z Twojego przepisu :)))) buziaki Renata

  3. Aniu! Dziękuję , Podałaś mi myśl na smaczny obiad, Uwielbiam Młodą kapustę i mięso też lubię 🙂 Pozdrawiam Cieplutko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.