Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką

Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką
Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką

Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką to świetne połączenie niezbyt słodkiego ciasta, agrestu i słodkiej kruszonki.

Agrest świetnie komponuje się z kakaowym/czekoladowym wypiekiem i rewelacyjnie przełamuje smak 🙂

Ciasto nie należy do puszystych, ale też nie jest z ciast ciężkich – jest idealnie miękkie, nie jest suche, a dodatkowo ta pyszna kruszonka.

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy

70 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki mąki pszennej

2 lekko czubate łyżki kakao

1/4 szklanki wody gazowanej

400 g agrestu

Kruszonka:

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

50 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubić wraz z cukrem i cukrem waniliowym lub wanilinowym na jasną, puszystą masę.

Masło stopić i przestudzić, a następnie dodać do ubitych wraz z cukrami jajek.

Wlać wodę gazowaną i delikatnie połączyć.

Mąkę pszenną przesypać do osobnej miski, dodać proszek do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać.

Suche składniki przesypać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać na niskich obrotach miksera.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać górę.

Agrest oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie wyłożyć na ciasto kakaowe.

Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski.

Wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką.

Piec przez 60 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i wystudzić.

Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką kroić po całkowitym wystudzeniu.

Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką

Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką

118 odpowiedzi do “Kakaowe ciasto z agrestem i kruszonką”

    1. Świetnie będzie smakować z wiśniami, ale też z czerwoną porzeczką i wszelkimi owocami, które są lekko kwaskowate i da się je połączyć z czekoladowymi smakami 🙂

  1. NIe lubie ciast i nie przepadam za słodyczami. Mogłyby dla mnie nie istnieć ale Twoje ciasto wygląda tak genialnie, że gdybyś mnie częstowała, to nie odmówiłabym kawałeczka :* Zwłaszcza, że jest tu gorzkie kakao, kwaśny agrest, chrupiąca kruszonka i ciasto nie jest słodkie (ja to dla siebie upiekłabym szarlotkę bez cukru, bo dla mnie jabłka po obróbce cieplnej, jabłka same w sobie są słodkawe :D)

  2. Wygląda przepysznie 🙂 świetnie się składa, że znalazłam u ciebie ten przepis, bo mam sporo agrestu w ogrodzie 🙂
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

  3. Niedługo ma mnie odwiesić pewna fajna Osoba i chcę przygotować coś specjalnego i dlatego cieszę się Twojego przepisu bo to właśnie jest coś szczególnego i pysznego, wypróbuję Twój przepis pozdrawiam

  4. Ja dziś ze względu na zbliżające się moje święto 🙂 pierwszy raz zrobiłam chatkę i myślę że może być to wielka klapa:)

    hehe
    buziaki:*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.