Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika
Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika – brzmi dziwnie?

Możliwe, ale smakuje rewelacyjnie 🙂

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a z wołowiny to już dla mnie poezja, która niestety ma jeden minus, a mianowicie bardzo długo okres przygotowywania potrawy, gotowania, stania w kuchni i pilnowania.

To już mniej mi się podoba 😉

Gulasz, który prezentuję przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjne gulasze, ponieważ wszystkie składniki po podsmażeniu wędrują do naczynia żaroodpornego i resztę załatwia za nas piekarnik.

Gulasz wołowy z piekarnika to pyszne danie, może niezbyt szybkie, ale jakie wygodne 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje gulaszu wołowego z piekarnika.

 

SKŁADNIKI:

400 g mięsa wołowego

sól

papryka słodka

papryka ostra

3 łyżki oleju

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

2 marchwie

1 żółta papryka

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 szklanka bulionu mięsnego lub bulionu warzywnego

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w sporej wielkości kawałki.

Do miseczki wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki papryki słodkiej, ćwierć łyżeczki papryki ostrej, przełożyć do przypraw pokrojone mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki.

Na wysokiej patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz przełożyć zamarynowane mięso, obsmażyć.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i pokroić – cebulę w dużą kostkę, czosnek na drobno.

Pokrojone cebule i czosnek dodać do smażącego się mięsa i całość smażyć kilka minut.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć, a następnie pokroić w plasterki.

Żółtą paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Tak przygotowaną marchew i paprykę dodać do smażonej z mięsem cebuli.

Dodać czosnek niedźwiedzi, łyżeczkę papryki słodkiej, doprawić solą i jeśli potrawa ma być bardziej pikantna paprykę ostrą do smaku, wymieszać.

Dodać bulion mięsny ( ewentualnie warzywny ), zagotować.

Potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego, naczynie nakryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Piec 60 minut pod przykryciem, po podanym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać kolejne 30 minut.

Gulasz wołowy z piekarnika podawać z dowolnymi dodatkami – domowe pieczywo, ziemniaki, kasza.

Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika

72 odpowiedzi do “Gulasz wołowy z piekarnika”

  1. Coś dla mnie:) ostatnio mam mało czasu na gotowanie a tutaj w sumie większość sama się robi 🙂 niby zajmuje również trochę czasu ale lepsza to opcja niż stanie nad kuchenką. 🙂

  2. Uwielbiam wołowinę, ale bardzo rzadko jem ze względu na cenę. Zrazy, gulasz, burgery (które robiłam ostatnio) czy tatar – wyśmienite 🙂 Pieczonego gulaszu nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie 🙂

    1. Cena faktycznie nie należy do niskich, zwłaszcza wołowiny dobrej jakości, ale raz na jakiś czas można się skusić 🙂
      Gulasz polecam, bo smakuje obłędnie 🙂

  3. Rzadko jadam mięso, ale wołowinę bardzo lubię 🙂 Taki gulasz z piekarnika musi być pyszny, zresztą wygląda bardzo smacznie i pożywnie 🙂

  4. Już kiedyś słyszałam o takim sposobie na gulasz, ale osobiście nie próbowałam. W gulaszu konieczne jest, aby mięsko było dobrze ugotowane, mięciutkie, inaczej wchodzi w zęby 😉

  5. Jadłabym. Też lubię gulasze, a z wołowiną to faktycznie poezja. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze smaczne. Z chęcią wypróbuję przepis. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.