Gulasz węgierski

Gulasz węgierski
Gulasz węgierski

Bardzo lubię gulasze, a najbardziej klasyczny gulasz węgierski i takie danie tym razem Wam prezentuję.

Mięso wieprzowe podsmażone na smalcu, a następnie wraz z papryką i cebulą podduszone.

Bardzo smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja 🙂

Gulasz węgierski nie jest daniem niskokalorycznym, ale dla takiego smaku raz na jakiś czas można się skusić na te małe wstrętne kalorie 😉

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwie/trzy porcje dania Gulasz węgierski.

 

SKŁADNIKI:

400 g łopatki wieprzowej

2 cebule

2 papryki czerwone

2 ząbki czosnku

3 łyżki smalcu

sól

papryka ostra

papryka słodka

1/2 szklanki bulionu mięsnego ewentualnie wody

natka pietruszki

Marynata:

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka papryki słodkiej

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Do miseczki wsypać przyprawy na marynatę, wymieszać i do tak przygotowanych przypraw przełożyć pokrojone w kostkę mięso, dokładnie wymieszać.

Mięso odstawić na około godzinę do lodówki.

Cebule i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Papryki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać smalec i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, podsmażyć.

Do podsmażonego mięsa dodać posiekane cebule wraz z czosnkiem, smażyć kilka minut, a następnie dodać pokrojone w paseczki papryki czerwone.

Smażyć kilka minut, następnie wlać bulion mięsny lub wodę, doprawić do smaku solą, słodką i ostrą papryką.

Gulasz węgierski dusić na małej mocy palnika pod przykryciem do miękkości składników i odparowania większości płynu.

Gulasz węgierski podawać oprószony natką pietruszki z ulubionymi dodatkami – u mnie kasza gryczana 🙂

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

111 odpowiedzi do “Gulasz węgierski”

  1. Powiem Ci, że taki gulasz na jesienne dni to super sprawa.
    A ja mam pytanie do Ciebie. Czy masz może dobry przepis na strogonowa? „Chodzi” za mną, a właściwie za moim mężem od jakiegoś czasu więc szukam sprawdzonego przepisu, a wiem że u Ciebie mogę taki znaleźć 🙂 Chyba że już był wcześniej i go przeoczyłam, to daj proszę namiary:) Pozdrawiam ciepło

    1. Mam przepis, był jeszcze na prawo moim blogu, więc początki blogowania i zdjęcia jeszcze nie wyglądają fajnie, ale Strogonow jest i jest pyszny 😊
      Wpisz w lupkę Strogonow – znajdzie 😊

  2. Ach, chyba od zawsze uwielbiałam węgierskie smaki.
    Ta propozycja również bardzo mnie kusi.
    Mięsa co prawda nie jadam ostatnio, ale domownikom bym mogła zrobić.
    Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂

  3. Jeszcze się nauczyłam, żeby nie zaglądać do Ciebie wieczorem. Już mi burczy w brzuchu, jak naoglądałam się pyszności. Niedługo rozsiądę się na dłużej, szukając inspiracji na urodzinowy obiad Tygrysa. Chyba, że mi coś podpowiesz, oczywiście niezbyt skomplikowanego dla 14 osób, najchętniej do zrobienia w sobotę i odgrzania w niedzielę 🙂

        1. Mięsnych z piekarnika troszkę jest 🙂 Nie wiem na ile osób robisz imprezkę, ale ja podałabym coś z polędwicy – w orzechach lub…za kilka dni pojawi się na blogu polędwica w innej wersji 🙂

  4. Pyszności 🙂 Ja w następnym tygodniu zrobię 😉 w sam raz na jesiennie ( zimowe ) wieczory 😉 Na razie jem same jogurty i wode bez gazy i dodatków…Myślę że za 2/3 dni już zagoi mi się ta dziura po wyrwaniu ;( Ciężko żyć jak dla mnie bo ja jestem starszy łakomczuch 😀

  5. Bardzo fajny gulasz węgierski 🙂 Fakt, gulasz jest dość kaloryczny, ale to jest mało istotne, gdyż każdy człowiek ma różne zapotrzebowanie energetyczne np. osoby ciężko pracujące fizycznie mają większe zapotrzebowanie energetyczne niż osoby o niskiej aktywności fizycznej. Dieta nie polega na obcinaniu kalorii np. do 1000 kcal, lecz żywieniu w oparciu o zasady racjonalnego żywienia, które uwzględniają normy żywienia i wyżywienia oraz włączeniu aktywności fizycznej. Kalorie są niestety źle postrzegane przez społeczeństwo.

    1. Masz rację, nie tylko kalorie się liczą 🙂
      Nic nam również się nie stanie jeśli raz na jakiś czas zjemy bardziej kaloryczne danie pomimo małego zapotrzebowania na kalorie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.