Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku
Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku, a dokładnie w folii.

Soczyste, miękkie mięso, chrupiąca skórka i rewelacyjny smak przypraw, a całość banalnie prosta w przygotowaniu, bo jak większość dań pieczonych w folii golonka robi się przy naszym minimalnym nakładzie pracy.

Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jej genialnym smakiem 🙂

 

Przepis na dwie golonki z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku.

 

SKŁADNIKI:

2 golonki z indyka

2 łyżki sosu sojowego jasnego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

2 łyżki musztardy sarepskiej

2 łyżki miodu naturalnego płynnego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlać sos sojowy jasny i ciemny, dodać miód naturalny i wymieszać.

Dodać musztardę, paprykę słodką i paprykę ostrą, całość dokładnie połączyć.

Golonki z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do marynaty.

Obracać mięso kilka razy w marynacie, aby dotarła do każdego zakamarka mięsa.

Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin ( optymalnie na całą noc ), aby golonka mogła dobrze przejść smakiem i aromatem marynaty.

Po kilku godzinach wyjąć golonkę z lodówki, ponownie poobracać w marynacie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Przełożyć mięso do rękawa foliowego, zapiąć, wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków zrobić w woreczku kilka dziurek i przełożyć folię z mięsem na blaszkę.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 75 minut na funkcji grzania góra-dół.

10 minut przed końcem pieczenia można ostrożnie rozciąć foliowy rękaw wzdłuż, żeby golonka mogła się podpiec.

Golonkę z indyka w musztardzie i miodzie pieczoną w piekarniku podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie zasmażana kapusta i ziemniaki.

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

Golonka z indyka w musztardzie i miodzie pieczona w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.