Galareta z indyka

Galareta z indyka
Galareta z indyka

Galareta z indyka to pyszna przekąska na zimno, która świetnie sprawdzi się na większości uroczystości rodzinnych i spotkań z przyjaciółmi.

Większości z nas znana w wersji wieprzowej lub z kurczaka.

Ja proponuję w wersji z mięsa indyczego, a dokładnie z golonek, które pozbawione skóry nie są zbyt tłuste, a smakują wybornie 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 8 średnich porcji galarety z indyka.

 

SKŁADNIKI:

2 golonki z indyka bez skóry

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskie

sól

1 pietruszka

1/2 małego selera

1 por

2 marchwie

4 jajka

1/2 puszki groszku konserwowego

1/2 puszki kukurydzy

20 g żelatyny

 

PRZYGOTOWANIE:

Golonki z indyka oczyścić ze skór i błonek, opłukać i przełożyć do garnka.

Zalać wodą i wstawić do gotowania na małym ogniu.

Wsypać ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.

Por, seler, pietruszkę i marchew oczyścić i w dużych kawałkach włożyć do garnka z gotującym się mięsem.

Całość doprawić do saku solą i gotować do miękkości pilnując żeby marchew się nie rozgotowała – zostanie wykorzystana do przygotowania galarety.

Miękkie warzywa wyjąć z wywaru ( wykorzystana zostanie tylko marchew , pozostałe warzywa można zużyć np do przygotowania sałatki jarzynowej ).

Ugotowane mięso indyka wyjąć z wywaru i przestudzić.

Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać.

Wywar przelać przez sitko, zredukować do litra płynu i przestudzić.

Mięso pokroić na małe kawałki i włożyć do przygotowanych kubeczków lub salaterek ( można również użyć jednej, dużej miseczki ).

Dodać pokrojoną w plasterki marchew, odsączony z zalewy groszek, kukurydzę konserwową i pokrojone na szerokie plastry jajka.

Z litra chłodnego wywaru odlać około szklanki i wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Pozostały wywar bardzo mocno zagrzać i do gorącego, ale nie wrzącego dodać namoczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i lekko przestudzić.

Płynem z rozpuszczoną żelatyną zalać przygotowane nadzienie do galarety i odstawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki aby galareta z indyka całkowicie stężała.

Podawać z plasterkami cytryny lub octem.

Galareta z indyka

Galareta z indyka

Galareta z indyka

90 odpowiedzi do “Galareta z indyka”

  1. Uwielbiam galaretę, czy to drobiowa czy wieprzowa 🙂
    Ponad rok temu jadłam ostatni raz, muszę się zebrać i zrobić. Syn od września idzie do przedszkola na kilka godz, to będę mieć więcej czasu 🙂

  2. Bardzo ładnie się prezentują, choć ja nie jadam nigdy takich specjałów. Nie mniej jednak znam ogrom ludzi, którzy się nad nimi zachwycają i z chęcią sięgają po nie na różnych uroczystościach.

  3. Świetna galaretka. Dawno nie jadłam.
    Wygląda tak dobrze, że bym się skusiła nawet teraz.
    Mniam, mniam. Propozycja idealna.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

  4. Oooo to jeden z moich smaków z dzieciństwa 🙂 Tylko w wersji z kurczakiem. Moja mama często takie robiła, robi zresztą do dziś.
    Sama też kilka razy próbowałam taką przyrządzić ale to już nie było to 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.