Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami
Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami pieczona w piekarniku to niesamowicie smaczna propozycja na śniadanie, ale tez obiad czy kolację.

Tradycyjną frittatę przygotowuje się na patelni, a następnie zapieka w piekarniku, ale ja bardzo lubię dania z piekarnika, więc postanowiłam właśnie w taki sposób moje danie przygotować 🙂

Może robi się ją trochę dłużej niż klasyczną, ale zapewniam, że smak jest warty takiego poświęcenia 🙂

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami jak sama nazwa mówi zawiera kaszę jaglaną, ale też pomidory -świeże i suszone, a całość doprawiona aromatyczną bazylią i oregano.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

3 łyżki kaszy jaglanej

3/4 szklanki wrzącej wody

4 jajka

2 łyżki mleka

70 g suszonych pomidorów

2 małe pomidory

sól

czarny pieprz mielony

3 łyżeczki posiekanej bazylii

bazylia suszona do oprószenia

oregano suszone do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem.

Przełożyć do garnka, wlać wrzącą wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego odparowania płynu.

Po ugotowaniu kasze jaglaną wystudzić.

Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wbić jajka, dodać mleko, pokrojone suszone pomidory, 3 łyżeczki posiekanej bazylii i chłodną kasze jaglaną.

Całość doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, wymieszać.

Naczynie żaroodporne ( 25 cm ) natłuścić i przełożyć do niego masę.

Pomidory sparzyć i pokroić w plastry, a następnie obłożyć nimi frittatę.

Oprószyć suszoną bazylią i oregano.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z daniem i piec około 25 minut ( do zarumienienia i czasu aż masa się zetnie ) na funkcji grzania góra-dół.

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami najlepiej smakuje na gorąco, ale i chłodna jest pyszna – jak kto woli 😉

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami

Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami

118 odpowiedzi do “Frittata z kaszą jaglaną i pomidorami”

  1. Suszone pomidory na pewno dodały świetnego aromatu 🙂 Uwielbiam frittatę, a z kaszą jaglaną nie jadłam, więc z miłą chęcią spróbuję (choć muszę sobie kupić takie naczynko to pieczenia :)).

  2. Uwielbiam frittaty, moglabym je jesc codziennie ale takiej wersji jeszcze nie probowalam! Cudownie wyglada i to polaczenie smakow, mniam!!! W weekend przygotuje koniecznie 🙂 Dziekuje Kochana za przepis 🙂 pozdrawiam 😉

  3. Katujesz mnie takimi przepisami 😛 wiesz o tym? Bo jedynie mogę sobie popatrzeć bo mój piekarnik jest martwy 😛 A ja dalej nie mam nowego ani tego podreperowanego 🙁

  4. Ale fajna ta frittata.
    Już gdzieś je widziałam, a to u Ciebie – na Facebooku i Instagramie.
    Bardzo lubię tego typu pyszności. Smak przede wszystkim.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Aniu, uwielbiam Cie.!!! Kasze jaglana odkrylam dopiero jakis czas temu:( ale odkrylam i przepadlam …moge jesc kilogramami :)) Twoj przepis jest wysmienity,mozna go traktowac jako danie glowne obiadowe,kolacje,sniadanie,lunch:) dla mnie BOMBA :))) dzieki Aniu. pozdrawiam Renata

    1. To prawda, takie danie świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale i na obiad, czy kolację 🙂 jest bardzo smaczne i sycące 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.