Filety śledziowe marynowane w śmietanie

Filety śledziowe marynowane w śmietanie
Filety śledziowe marynowane w śmietanie

Filety śledziowe marynowane w śmietanie to u mnie klasyka, która musi być na wigilijnym stole, ale również w innym okresie chętnie przygotowuję.

Spotkałam się już z różnymi wersjami ryb w śmietanie – matiasy solone, ale też marynowane, śmietana słodka, ale też i kwaśna, jednak w moim domu ta wersja, która dzisiaj Wam przedstawiam jest uważana za najlepszą 🙂

Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu 🙂

 

Przepis na jedną średnią miseczkę potrawy Filety śledziowe marynowane w śmietanie.

 

SKŁADNIKI:

400 g filetów śledziowych marynowanych

1 średnia cebula

sól

czarny pieprz mielony

1-2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka gęstej śmietany 18%

mleko – opcjonalnie

ocet – opcjonalnie

koperek do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety śledziowe marynowane obrać ze skóry i pokroić je na mniejsze kawałki.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie plasterki.

Pokrojoną cebulę przełożyć do miseczki, wlać sok z cytryny i odstawić na około 30 minut.

Do kubeczka przełożyć gęstą śmietanę, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wymieszać, a następnie dodać do cebuli z sokiem cytrynowym.

Cebulę i śmietanę dokładnie połączyć, można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę octu – opcjonalnie, jeśli sos śmietanowy ma być bardziej kwaśny. Można również rozcieńczyć odrobina mleka jeśli sos śmietanowy jest zbyt gęsty

Do naczynia przełożyć trochę śmietany z cebulką – tak aby zakryła dno, na śmietanę ułożyć warstwę pokrojonych filetów marynowanych, następnie ponownie warstwę śmietany.

Układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników pamiętając aby górna warstwę stanowiła śmietana.

Filety śledziowe marynowane w śmietanie najlepiej smakują po minimum godzinie.

Przed podaniem można udekorować koperkiem.

Filety śledziowe marynowane w śmietanie

Filety śledziowe marynowane w śmietanie

Filety śledziowe marynowane w śmietanie

 

86 odpowiedzi do “Filety śledziowe marynowane w śmietanie”

    1. Tyle ile kucharek tyle przepisów i dań mniej lub bardziej lubianych 🙂 najważniejsze żeby naszym bliskim smakowało 🙂
      Miłego dzionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.