Filet z indyka do kanapek

Filet z indyka do kanapek
Filet z indyka do kanapek

Filet z indyka do kanapek to bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu mięso, które świetnie zastąpi wędlinę.

Mięso tak przygotowane jest bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, delikatne i kruche, ale nie przesuszone.

Filet z indyka do kanapek pieczony w piekarniku nie wymaga od nas dużego nakładu pracy, bo mięso robi się samo 🙂

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na jeden średniej wielkości Filet z indyka do kanapek.

 

SKŁADNIKI:

800 g filetu z indyka

1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 czubata łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać suszone pomidory, bazylię, czosnek granulowany, paprykę słodką i sól.

Wlać oliwę z oliwek i całość dokładnie połączyć.

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do miski z marynatą.

Marynatą dokładnie pokryć mięso.

Tak przygotowany filet z indyka włożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Po podanym czasie filet z indyka wyjąć z lodówki, przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć mięso w rękawie foliowym i piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 50 minut.

Marynata na wierzchu mięsa może zrobić się ciemna ( prawie czarna ), jest to efekt suszonych pomidorów, ale mięso nawet w tym miejscu nie jest gorzkie, ani zbyt mocno przypieczone 🙂

Filet z indyka do kanapek po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić w rękawie foliowym do całkowitego wystudzenia.

Filet z indyka do kanapek

Filet z indyka do kanapek

76 odpowiedzi do “Filet z indyka do kanapek”

  1. Moja mama je tylko domowe pieczone mięso na kanapki – nie za często ale przynajmniej bez chemii jak to w gotowych wędlinach. Poza tym taki filet to również dobry dodatek do obiadu dla niewegetarian 😉

    1. Joasiu, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu, ale musiałam go edytować, bo wydaje mi się, że niezbyt jasno napisałam o jakie suszone pomidory chodzi 😊
      Są to suszone pomidory przyprawa, a nie tradycyjne suszone pomidory w kawałkach 😊

  2. Zawsze, jak jestem w domu rodzinnym, to piekę z mamą takiego fileta, żeby mieć na kanapki zamiast wędliny lub jako dodatek do obiadu, gdy nie mam czasu gotować 🙂 Uwielbiam zwłaszcza w połączeniu z musztardą lub chrzanem.

  3. Aniu, zaproponowałaś fajny pomysł na kanapkowego indyka. Ja naprzemiennie przygotowuję albo schab, albo filet z indyka wg Twojego przepisu na ekspresową wędlinę. Rewelacja. Jeśli dzisiejsza receptura pozwala przygotować równie pyszny dodatek do kanapek – na pewno zrobię:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.