Filet w panierce z parmezanu

Filet w panierce z parmezanu
Filet w panierce z parmezanu

Filet w panierce z parmezanu o moja kolejna propozycja na pyszny kotlet z piersi kurczaka, ale w innej niż tradycyjna panierce.

Soczyste mięso drobiowe i panierka z tartej bułki i sera parmezan.

Całość niesamowicie smaczna, lekko serowa i prosta w przygotowaniu.

Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom serów i niecodziennych panierek 🙂

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Filet w panierce z parmezanu.

 

SKŁADNIKI:

1 bardzo duży pojedynczy filet z piersi kurczak lub dwa mniejsze

sól

czarny pieprz mielony

1 jajko

4 czubate łyżki tartej bułki

40 g sera parmezan

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż ( mniejsze filety pozostawić w całości ).

Mięso drobiowe lekko rozbić przy pomocy tłuczka.

Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Do miseczki wbić jajko, posolić i rozkłócić.

Ser parmezan zatrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Na talerz wsypać tartą bułkę, dodać do niej starty ser, dokładnie wymieszać.

Filety z piersi kurczaka panierować w jajku, a następnie w tartej bułce wymieszanej z tartym serem.

Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej i na gorący tłuszcz włożyć panierowane kotlety.

Smażyć na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor.

Po usmażeniu zdjąć na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Filet w panierce z parmezanu podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki, roszponka i pomidorki 🙂

Filet w panierce z parmezanu

Filet w panierce z parmezanu

Filet w panierce z parmezanu

85 odpowiedzi do “Filet w panierce z parmezanu”

  1. Ostatnio dodaję do potraw (szczególnie warzyw) sporo parmezanu. Kiedy ś wydawało mi się, że ten ser „pasuje” do makaronów i pizzy. Jakże się myliłam. Twój filet wygląda przepysznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.