Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach

Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach
Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach

Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach to bardzo łatwe w przygotowaniu danie obiadowe.

Miękkie mięso kurczaka, papryka czerwona, zielona i żółta, cebula i aromatyczny czosnek, a całość duszona w pomidorowym sosie i podana z makaronem smakuje wybornie.

Jest to jedno z tych dań, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a zatem będzie to idealna propozycja dla tych, którym brakuje czasu na długie stanie w kuchni  🙂

Polecam wypróbować przepis, bo danie jest niesamowicie smaczne 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1/4 łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

250 g filetu z kurczaka

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 papryka żółta

1 szklanka wody

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól

papryka słodka

papryka ostra

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości.

Do miseczki wsypać przyprawy na marynatę i wymieszać, a następnie przełożyć do przypraw pokrojony filet kurczaka i całość dokładnie wymieszać.

Tak zamarynowane mięso odstawić do lodówki na około godzinę.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć.

Cebulę pokroić w średnią kostkę, a ząbki czosnku posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić.

Dodać zamarynowane mięso i całość podsmażyć.

Papryki oczyścić, opłukać , osuszyć i pokroić w paski, dodać do podsmażonego z cebulą i czosnkiem filetu, zasmażyć kilka minut.

Do potrawy wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, papryką słodką i papryką ostrą.

Gotować na małym ogniu do miękkości składników dodając troszkę wody według potrzeby.

Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.

Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach podawać z makaronem – u mnie makaron Casarecce.

Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach

Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach

Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach

 

92 odpowiedzi do “Filet kurczaka z paprykami w trzech kolorach”

  1. No i już wiem co na niedzielę zrobię do jedzenia. U Nas w domu jest kolejka bo jest nas trzy baby i co niedziela robi obiad inna, żeby pozostałe mogły odpocząć. Więc cieszę się, ze dałaś coś takiego bo już wiem co zobić 😉 Pysznie, a nie nastoje się w kuchni długo 😉

    1. Wszystkim smakuje. Wprowadziłam minimalne jak na mnie modyfikacje czyli dodałam do marynaty oleju, dałam więcej przecieru i podałam z ziemniakami (bo jutro ma być makaron). Dziękuje za ten przepis <3

  2. Też podawała bym z makaronem 🙂 akurat takiego nie jadłam natomiast na ten typ dania często robię z kurczakiem i też daję kolorowe papryki. U mnie zazwyczaj makaron wstęga lub rurki 🙂

  3. Pierwszy raz się z tym daniem spotykam.
    Nie znałam wcześniej tego przepisu.
    Wydaje się całkiem fajny.
    Plus za te kolorki.
    Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.