Filet kurczaka w płatkach migdałowych

Filet kurczaka w płatkach migdałowych
Filet kurczaka w płatkach migdałowych

Filet kurczaka w płatkach migdałowych to nic innego jak drobiowe kotleciki, ale w innej niż tradycyjna, bo migdałowej panierce.

Miękkie i soczyste mięso, chrupiąca panierka, a całość można przygotować bardzo szybko i w prosty sposób.

Taki sposób przygotowania filetu z piersi kurczaka na pewno będzie bardzo smaczną odmianą i urozmaici codzienne menu 🙂

Zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na 2 porcje ( 4 sztuki ) dania Filet kurczaka w płatkach migdałowych.

 

SKŁADNIKI:

2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

3 łyżki masła klarowanego

sól

czarny pieprz mielony

4 łyżki tartej bułki

6 łyżek płatków migdałowych

2 jajka

5 łyżek mąki pszennej

 

PRZYGOTOWANIE:

Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i każdy przekroić wzdłuż na dwa plastry.

Każdy plaster kurczaka lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Mąkę przesypać do jednej miseczki, a tartą bułkę do drugiej miseczki.

Płatki migdałowe zmielić, ale nie na miał, a tak aby były wśród nich również większe kawałki i przesypać do miseczki z tartą bułką.

Do trzeciej miseczki wbić jajka i lekko posolić.

Kotlety panierować w mące, a następnie w jajku i tartej bułce wymieszanej z mielonymi płatkami migdałowymi.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć panierowane filety z piersi kurczaka.

Smażyć na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Filet kurczaka w płatkach migdałowych podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki i warzywa 🙂

Filet kurczaka w płatkach migdałowych

Filet kurczaka w płatkach migdałowych

Filet kurczaka w płatkach migdałowych

94 odpowiedzi do “Filet kurczaka w płatkach migdałowych”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.